Koalisyon görüşmeleri tıkandı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon görüşmeleri tıkandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 00:00

Avusturya’da büyük koalisyon hükümeti kurmak için masaya oturan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Halk Partisi (ÖVP) uzlaşma sağlayamadı.

Haberin Devamı




Seçim ufukta
SPÖ daha önce Schüssel hükümetinin karara bağladığı Eurofighter savaş uçağı alımının durdurulması talebinde ısrar edince ÖVP görüşmelerden geri çekildi. ÖVP adına koalisyon görüşmelerini yürüten Başbakan Schüssel müzakerelerde karşılıklı güvene dayalı şartların bulunmadığını söyledi.

Schüssel koalisyon görüşmelerinin ne zaman yeniden başlayacağı sorusuna ise yanıt vermedi. Görüşmelerin sona ermesine Başbakan Schüssel hükümetinin karara bağladığı 2 milyar Euroluk 18 adet Eurofighter savaş uçağı siparişi neden oldu.

SPÖ’nün seçim kampanyasında Eurofighter uçak alımını durduracağı kampanyası yaptığı için bu talebinde ısrar ettiği, ÖVP’nin ise uçak siparişinden vazgeçmediği belirtildi. Savunma Bakanı Günther Platter uçak siparişi iptalinin çok pahalıya malolacağı uyarısında bulundu.

SPÖ Genel Başkanı ve başbakan adayı Alfred Gusenbauer koalisyon görüşmelerine ara vermenin bittiği anlamına geldiğini vurguladı. ÖVP’nin görüşmelerden geri çekilmesi Avusturya’da yeniden seçim tartışmasını başlattı. En erken seçimin Ocak ayında yapılabileceği gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Fischer ise görüşmelerin devam etmesi için iki tarafı da sağduyulu davranmaya çağırdı. Büyük koalisyon kurulamadığı takdirde ÖVP ile iki aşırı sağcı FPÖ ve BZÖ arasında veya SPÖ ile Yeşiller ve aşırı sağcı FPÖ arasında koalisyon imkanının gündeme geleceği, ancak bu iki alternatifin de zayıf bir hükümet anlamına geldiği, er veya geç yeniden seçimin kaçınılmaz olacağı kaydedildi.

Celal ÖZCAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!