Güncelleme Tarihi:
MALİ bütçe uygulanırken, anayasadaki borçlanma frenine sadık kalmak isteyen FDP ile Yeşiller arasında ciddi görüş ayrılıkları var. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra borç freninin kaldırılıp kaldırılmaması tartışılırken, Federal Maliye Bakanlığı tüm bakanlıklara gönderdiği yazıyla, çok yıllı projelerde harcamaları dondurma kararı aldı ve ek harcamaları derhal durdurmalarını istedi. Ancak bakanlıkların mevcut yükümlülükleri yerine getirmeye devam edeceği belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, “Gelecek yıllar için avans ödemelerinden kaçınmak amacıyla 2023 yılında taahhüt yetkilerini durdurduğu” belirtildi. Taahhüt yetkisi, bir idarenin, çok yıllı projeler için gelecek yıllara yönelik ödeme yükümlülükleri altına girmesine imkân tanıyor. Yani Maliye Bakanlığı, tüm bakanlıklara, ‘gelecek yıllarda ödeme yapacağının garantisini verme’ demiş oluyor.
CİDDİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI
Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra bütçe planlamasının nasıl yapılacağıyla ilgili koalisyon ortakları arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. Maliye Bakanlığı’nı elinde bulunduran FDP, sosyal giderlerde kesinti isterken Yeşiller ise borç freni düzenlemesini kaldırılmasını istiyor. Koalisyonun büyük ortağı SPD, kriz zamanlarında geçici olarak borç freninin kaldırılmasından yana. Öte yandan Federal Anayasa Mahkemesi’nin bütçe kararının sonuçlarının tartışıldığı komisyon oturumunda konuşan FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr sosyal alanda kesintiler yapılmasından yana görüş belirtti.
‘DEVLETİN BİR GELİR SORUNU YOK’
Funke Mediengruppe gazetesine de konuyla ilgili açıklamada bulunan Dürr, “Gerçek şu ki, paranın dağıtılabilmesi için önce üretilmesi gerekir” dedi. Vergi artışlarının Alman ekonomisini canlandırmak ve Almanya’yı yeniden rekabetçi hale getirmek için yanlış bir yol olduğunu ifade etti. Berlin Report programına konuk olan FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai da sağlam bir mali politika izlenmesinin önemini vurguladı ve “Devletin bir gelir sorunu yok” dedi. Djir-Sarai “Bu ülkede çalışan insanlara daha fazla yük bindirilmemelidir” diyerek ek vergiye karşı olduğunu belirtti.
‘DEMOKRASİ SOSYAL ADALET OLMADAN İŞLEYEMEZ’
SPD, milyarlarca Euro’luk mali açığın kapatılması için borç freninin askıya alınması yönündeki çağrılarını yineledi. SPD Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich borç freninin en azından 2024 yılı için askıya alınması gerektiğini söyledi. Mützenich Stern dergisine verdiği demeçte, “Benim görüşüme göre muafiyet kuralını 2024 yılı için uygulamaktan kaçınamayacağız. Muhtemelen daha da uzun süre. Karşı karşıya olduğumuz görevler önümüzdeki yıl tamamlanmayacak. Önümüzde iklim dönüşümü, yeni sanayi politikası ve dış politika açısından büyük zorluklar var” diye konuştu. Mützenich, koalisyon ortağı FDP tarafından gündeme getirilen sosyal yardımlardaki kemer sıkma önlemlerine karşı uyarıda bulundu. SPD’li siyasetçi “Bir demokrasi sosyal adalet olmadan işleyemez. Bu nedenle Anayasa’nın kurucuları refah devleti önermesini de Anayasa’ya yazmışlardır. FDP kesinlikle anayasayı bir kez daha ihlal etmek istemez” dedi. Yeşillerli Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise borç freninden yana olmadığını, ancak değişiklik için Meclis’te çoğunluk görmediğini kaydetti.