Güncelleme Tarihi:
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Pınar Eczacıbaşı, genç işadamlarını ve yöneticileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC)yatırım yapmaya davet ederek “KKTC gerçekten de büyük bir yatırım açlığı çekiyor. Ve bu konuda Anavatan Türkiye'den, girişimlerden, yatırımcılardan beklentileri çok yüksek. Bizlere düşen bu yatırım iştahını karşılıksız bırakmamak” dedi.
KKTC’de ciddi bir yatırım potansiyeli bulunduğunu, orta ve uzun dönemde Kıbrıs’ın yatırımlar açısından çok cazip bir bölge olacağını belirten Pınar Eczacıbaşı “ Geçen günlerde GYİAD olarak KKTC’ye bir ziyaret gerçekleştirdik. Orada başta Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu olmak üzere hükümet yetkilileriyle de bir dizi temaslarda bulunduk. İlgili bakanlardan büyük bir ilgi gördük ve heyecanla karşılandık. Yatırımcıları özendirmek için çok büyük bir iyi niyet ve istek var. Ayrıca yatırımlar için arazi temininde de 49 yıllık kiralama modeli başarıyla uygulanıyor. Biz de açıkçası bu ilgiden büyük cesaret aldık ve heyecanlandık Sayın Eroğlu, daha önce başbakanlık görevinde bulunması nedeniyle ekonomideki tüm konulara ve yaşanan sorunlara hakim durumda. Bu da önemli bir avantaj” diye konuştu.
NEDEN ÇOK GEÇ KALDINIZ SİTEMİ
GYİAD olarak bu ziyaretin ilk olduğunu ve devamını da getirmeyi planladıklarını belirten Eczacıbaşı bu konuda şu görüşleri dile getirdi:
“Bunun turistik bir ziyaret olarak kalması söz konusu değil. İkinci ve üçüncü ziyaretleri şimdiden planlıyoruz. Bizim üyelerimiz içinde turizm, eğitim, enerji, hizmet sektörleri olmak üzere hemen her sektörde iş yapan girişimciler, yöneticiler var. Bundan sonraki ziyaretlerimizi sektör sektör odaklanarak daha planlı yapacağız ve muhataplarıyla bire bir karşı karşıya getireceğiz. Aynı şekilde KKTC hükümetinin ilgili bakanlarını da Türkiye’ye davet edip üyelerimizle, genç yönetici ve işadamlarıyla birbirlerini daha iyi anlayabilecekleri platformlar oluşturmaya niyetliyiz. Türkiye’deki iş dünyası ile bağlarını daha da güçlendirmek istiyorlar ve bunu tüm içtenlikleriyle dile getiriyorlar. Hatta bizim bu ziyaretimizi geç kalmış bir ziyaret olarak niteleyerek sitemde de bulundular. Şimdi bu iyi niyetleri ve işbirliği girişimlerini somutlaştırma zamanıdır.”
“TÜRKİYE AVM’YE DOYDU, YENİLERİ İÇİN KKTC İYİ BİR PAZAR”
KKTC’nin sanayiden çok hizmet sektörü ağırlıklı bir ekonomik kalkınma sürecinde olduğunu belirten Eczacıbaşı, “Hizmet sektörü KKTC ekonomisinin lokomotifi durumunda. Eğitimde çok başarılı çalışmalar yapıldı. Oldukça yüksek bir öğrenci nüfusu var. Eğitimde tam anlamıyla çok uluslu bir öğrenci kitlesi oluşmuş durumda. KKTC’nin uluslar arası alanda tanınmasında bu çok uluslu öğrenci yapısının önemli bir rolü var. Türkiye’den giden öğrencilerin de çok büyük bir nüfus oluşturduğu ortada. Öğrenci ailelerinin de trafiğinin hız kazanacağını düşünürsek, hizmet sektörüne talep bu anlamda daha da artacağı açık. Eğitimin yanı sıra turizm ve casino işinin de hızlı geliştiği ve Kıbrıs Rum kesiminde de bu alanda trafiğin her geçen gün arttığı gözleniyor. Diğer bir yatırım alanı olarak da sağlık öne çıkıyor” diye konuştu.
KKTC’nin dış ticaretinde de son zamanlarda büyük bir hızlanma olduğunun Hükümet üyeleri ile temasları sırasında altının çizildiğini hatırlatan Eczacıbaşı, bu kapsamda ulaşım ve liman yatırımlarının da gelecek dönemde öne çıkacağı görüşünde olduğunu söyledi. Eczacıbaşı “ Şu anda havayolu ulaşımında da bir takım sorunlar yaşanıyor. Havacılık yolcu trafiği arttıkça Kıbrıs’ta giderek önem kazanacak” dedi.
Eczacıbaşı, Maliye Bakanı Ersin Tatar ile görüşmelerinde Türkiye’de AVM yatırımlarının artık sınıra dayandığı görüşünün ifade edildiğini hatırlatarak, “ Sayın Bakan Türkiye’de 250 AVM var. Artık yeni AVM’ler yapılacaksa 251’inciden başlayarak bunlar KKTC’de yapılmalı görüşünü dile getirdi” dedi.
“RÜZGARIN ESTİĞİ YERDE OLANLAR KAZANÇLI ÇIKACAK"
KKTC’ye yaptıkları geziyi bir keşif turu olarak niteleyen Eczacıbaşı, “Gerçekten de KKTC hakkında yatırım açısından pek fazla bilgimiz yoktu. Bir anlamda keşif turu yapmış olduk. Türkiye’den gidecek yatırımcılara açık ve içten bir davet var. Bu davetin karşılıksız bırakılmaması lazım. Sadece bugünün koşullarını düşünerek değil Kıbrıs sorunun çözüme kavuşacağını ve AB sürecinin gelişim sürecinin bir noktada olumlu sonuçlanacağını da dikkate alarak bir yatırım planı oluşturulmalı. Kıbrıs sorunu çözüldüğünde, ambargolar, izolasyonlar ve benim hörgüç olarak nitelediğim engeller kalktığında Kıbrıs’ta büyük bir açılım olacak. Rüzgarın estiği yerde olanlar kazançlı çıkacaklar. KKTC’nin hiç kuşku yok ki en temel sorunlarından ikisi de su ve elektrik sorunu. Bu konuda da olumlu bir çözüm bulunursa yatırımcıların ilgisi artabilir” değerlendirmesini yaptı.
“KENDİNE GÜVENEN YATIRIMCI GÜVENİYOR”
KKTC’nin karşı karşıya bulunduğu ekonomik ambargolar ve izolasyonlara rağmen turizm, sağlık ve eğitimde yatırımların devam ettiğine dikkat çeken Eczacıbaşı bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde bir Tıp fakültesi hastanesi yapılmış. Yatırımın boyutu ve tıpta kullanılan teknolojileri görünce gerçekten büyük bir heyecan duyduk Bu hastane yatırımı sadece Kıbrıs değil, Türkiye ölçeğinde de bölge ölçeğinde de gerçekten çok önemli bir yatırım. Bir takım yatırımcılar çekinceli bakabilir ama kendine güvenen yatırımcı sağlıkta, eğitimde, turizmde de yatırımını yapacak güven ve cesareti ortaya koyuyor demek ki. Sonuçta Kıbrıs tıp sektörü için yeni bir cazibe merkezi olabilir. Eğitimin yanı sıra sağlık yatırımları da yaratacağı turizm potansiyeli ve diğer hizmet sektörleri ile oluşturacağı sinerji ile daha önemli hale gelebilir.