Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE'nin onur konuğu olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarı rüya gibi geçti. 60 yıllık geçmişe sahip fuar Türkiye sayesinde pek çok ilk bir arada yaşadı. Fuarın halka açıldığı gün Türkiye reyonu ziyaretçi akınına uğradı. Fuar koridorlarında insan seli aktı.
Ziyaretçi yağdı
Türk kültürünün tanıtıldığı fuarı hafta içi yayıncılar, kitapçılar, yazarlar ve gazeteciler olmak üzere 158 bin uzman gezdi. Cumartesi günü halka açılan fuarın koridorları ziyaretçilerle dolup taştı. Bir gün içinde 78 binden fazla kitapsever fuara akın etti.
4 bin 500 haber
Benzeri bir rekor Türk edebiyatına gösterilen ilgide oldu. Türk kültürüyle ilgili Alman medyasında 4 bin 500'den fazla yayın çıktı. 60 yıllık fuar ilk kez bu kadar çok ziyaretçi ağırlarken, Alman medyası da onur konuğu ülke hakkında bu kadar çok yayın yaptı.
Yüzde 8.1 arttı
Frankfurt Kitap Fuarı'ndan yapılan açıklamada 60 yılın ziyaretçi rekoruyla ilgili şu bilgiler verildi: Çarşamba günü 45 bin 311 ziyaretçi ve yüzde 1.76 artış. Perşembe 57 bin 405 ziyaretçi, yüzde 2.4 artış. Cuma günü 51 bin 553, yüzde 3.1 artış. Cumartesi 78 bin 218, yüzde 8.1 artış.
Ziyaretçi rekorundan çok memnun kalan yayıncılar bu yıl daha çok kitap çalındığından şikayetçi oldu.
Öte yandan Alman medyası konuk ülke olan Türkiye'ye son günde geniş yer verdi. Frankfurter Allgemeine Gazetesi Türk reyonuyla ilgili olarak yazdığı yorumda özetle şu izlenimlere yer verdi: Renkli halılar, rüya gibi sahillerden çekilmiş fotoğraflar yok. Ayran ya da bir bardak Türk çayı da ikram edilmiyor. Hatta Türk bayrağı, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün resimleri de asılı değil. Türk reyonunu ziyaret eden bir ziyaretçi alışılagelmiş bir Türkiye görüntüsü bulamıyor. Ancak bunun yanında edebiyat yanı ağır basan bir Türkiye var.'
Kitaplar Yunus Emre Enstitüsü'ne
Dün sona eren Frankfurt Kipap Fuarı'ndaki Kültür Bakanlığı standındaki yüzlerce kitap Yunus Emre Enstitüsü'ne verildi. Gelecek yıl ilki Frankfurt'ta açılması planlanan Yunus Emre Kültür Enstitüsü için öngörülen kitaplar dün saat 14.00 gibi raflardan toplandı. Kitapların daha önceki yıllarda olduğu gibi, yağmalanmasını önlemek için bu önleme başvurduklarını söyleyen yetkililer, kolilere yerleştirilen birbirinden değerli eserleri Frankfurt Kültür Ataşeliği'ne teslim ettiler. Böylece daha önceki yıllarda Kültür Bakanlığı standında yaşanan kitap yağmalamanın önüne geçildi.