Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Essen kentinde 22 Ekim tarihinde kapılarını açan “İstanbul” temalı Ruhr Kitap Fuarı, edebiyatseverlerin yoğun ilgisini görüyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen fuar Almanya'nın bir çok kentinden gelen okurların akınına uğradı. Gösterilen ilgi fuar yönetimini de memnun etti. Türk toplumuna okuma alışkanlığının aşılanması için bu tür organizasyonların öneminde dikkat çeken Ruhr Kitap Fuarı Koordinatörü Fikret Güneş, “Topluma kitabı sevdirmek gerek” diye konuştu.
Okuma eğilimi gelişmekte
Gösterilen ilgiye bakıldığında Türk toplumunun okuma eğiliminin gelişmekte olduğunu gözlemlediklerini belirten Fikret Güneş şunları söyledi: “Siz topluma kitabı sevdirmediğiniz sürece, sevmesi için bir şey yapmadığınız sürece toplumun kendi kendine kitabı sevmesini beklemek ve sevmediğinden dolayı da şikayet etmek işin kolay yanı. Biz topluma kitabı sevdirmek istiyoruz. Bunun en önemli araçlarından birincisi insanların kitaplara ulaşma olanaklarını yaratmak, ikincisi ise o kitapların yazarlarıyla buluşturup karşılıklı tartışma fırsatı sunmak. Biz burada bunu yapmaya çalışıyoruz. Ben Türk toplumunda okuma eğiliminin güçlenebileceğini ve geliştirilebileceğine inanıyorum. Beş yıldır yaptığımız fuarlardaki gözlemlerim de bunu doğruluyor.”
Hedef 10 bin ziyaretçi
İlk dört gün içinde fuarı 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Güneş şöyle devam etti: “Bu yıl hem ana temamız olan İstanbul'un, hem de Ruhr Bölgesi'nin Avrupa Kültür Başkenti olması bizim için güzel bir tesadüf oldu. Gösterilen ilgiden son 5 yılda doğru şeyler yaptığımızı anlıyoruz. Beş yıldır gelenler yine buradalar. Onların fuarla ilgili düşüncelerini paylaştıkları insanları beraberinde getirmesiyle ziyaretçi sayımızda artış gözlüyoruz. Biz on gün sonunda ziyaretçi rakamınını 8 ile 10 bin kişi arasında olacağını tahmin ediyoruz.”
30 bin kitap sergileniyor
Fuarla ilgili bilgi de veren Fikret Güneş, “Türkiye'den ve Almanya'dan çok sayıda gazeteci, yazar, şair ve araştırmacı katıldığı, tartışmaların yapıldığı, İstanbul'un çok farklı yönlerinin ele alındığı fuarda, Türk-Alman ilişkilerinin değerlendirildiği söyleşiler de yer alıyor. Fuarda yaklaşık 30 bin kitap bulunuyor. Bu yıl temamız İstanbul olduğu için, İstanbul'u anlatan roman, araştırma ya da belgesel türünde çok sayıda kitapları sergiliyoruz. Ana sergimizde ise Türkçe eserlerin yanında Türk edebiyatının Almanca'ya çevrilmiş tüm eserlerini bir arada bulabilme imkanı var” dedi.