Kısıtlamaya tepki yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Kısıtlamaya tepki yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 10:19

ALMANYA'da 45 yıldır yayınını sürdüren WDR Türkçe yayınlarının (Köln Radyosu) tasarruf nedeniyle kısıtlanmasına tepkiler sürüyor. Türkçe Yayınları Destekleme Girişimi kuruldu. Destek için Facebook'ta da açılan gruba destek yağıyor.


ALMANYA'da WDR'in 45 yıldır süren Türkçe yayınını (Köln Radyosu) tasarruf nedeniyle
kısıtlamasın akarşı tepkiler sürüyor. Türkçe Yayınları Destekleme Girişimi adına ressamlar Aydın Karahasan ve İsmail Çoban, yazar ve öğretmen Kemal Yalçın ile öğretmen Nazlı Özdemir WDR Genel Müdürü Monika Piel, Radyo bölümü yöneticisi Wolfgang Schmitz ve Funkhaus Europa program sorumlusu Thomas Reinke'ye çağrıda bulundu.

BİRLİKTE YAŞAM İÇİN
Çağrıda "Köln Radyosu, Almanya’da Türkçe’nin ortak anlaşım ve kültür dili olarak yaşamasına ve gelişmesine yardımcı olmaktadır. Türkçe, Almanya’da en çok konuşulan ikinci anadildir. İki dillilik zenginliktir. Türkçe, Almanya’daki kültür ve sanat dünyası için bir katkıdır. Almanca'nın yanında Türkçe'nin ve diğer anadillerin yaşaması toplumsal uyumu, birlikte yaşamı kolaylaştırır, demokratik bilinci artırır." denildi.

AB POLİTİKASINA AYKIRI

Çağrıda ayrıca "Çok dilliliği geliştirme AB'de çeşitli sözleşmeler, çerçeve anlaşmalar ve planlar kabul edilmiştir. Bunlardan biri de, Avrupa Komisyonu’nun 22.11.2005 tarihli, “Çok Dillilik İçin Strateji Çerçevesi” adlı bildirgedir. Bu bildirge, göçmen dilleri de dahil, tüm dillerin yaşaması ve gelişmesi için AB üylerine yükümlülükler getirmiştir. WDR Köln Radyosu, Türkçe yayınlarının kısıtlanması, Avrupa Birliği Dil ve Kültür politikasına aykırıdır." sözlerine yer verildi.

FACEBOOK'TA GRUP KURULDU
Facebook'ta Türkçe ve Almanca “Radyoma Dokunma” (Finger weg von meinem Radio) adlı gruba da kısa sürede aralarında SPD Berlin Eyalet Milletvekili Bilkay Öney, yazar Hatice Akyün'ün de olduğu kısa sürede yaklaşık 350 kişi katıldı. Grubun sayfasında "Son yıllarda çeşitli bahanelerle Türkçe Yayınlar yavaş yavaş kaldırılıyor. Önce Berlin’de Türkçe yayın da yapan Multi Kulti, sonra da Hessen’deki Türkçe yayın kaldırıldı. Sıra şimdi Köln Radyosu'nda. Göçmenlerin de verdiği vergiyle yayınlarını sürdüren WDR, bir kamu yayın kuruluşu olması nedeniyle ana dilde yayın yapma sorumluluğu taşıyor. Yaptığı Türkçe yayınlarla iki kültür arasında köprü olan Köln Radyosu'nun Türkçe yayınlarının sınırlanmasına karşı demokratik tepkimizi ortaya koymamız gerekiyor. Birlikte olursak başarabiliriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!