Güncelleme Tarihi:
Gaziosmanpaşa ?niversitesi Ziraat Fakültesi Bah?e Bitkileri Bölümü ?ğretim ?yesi Prof. Dr. Resul Ger?ek?ioğlu, üvez meyvesinin Kuzeybatı Anadolu, Orta Karadeniz Bölgesi ile diğer bazı bölgelerde tüketildiğini söyledi.
?vezin, toprak ve su isteği a?ısından kanaatkar olup atıl tarım alanlarında alternatif ürün olarak kullanılabildiğini anlatan Prof. Dr. Ger?ek?ioğlu, üvezin tıpta kullanıldığını bildirdi.
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp i?ildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Ger?ek?ioğlu, "Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Diğer yandan meyve ve özellikle yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği, kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır" diye konuştu.
Yine üvezin yapraklarının göğüs yumuşatıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Ger?ek?ioğlu, "?vez meyvesinin kanamayı durduran ve gü?lendirici ila? olarak kullanımı Hipokrat'a kadar uzanır" dedi.
"SON YILLARDA ARANAN MEYVE T?R? OLDU"
?vezin şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ger?ek?ioğlu, şunları kaydetti:
"Kış aylarına doğru hasadı yapılan üvez özellikle son yıllarda aranan meyve türü oldu. ?retimin artırılmasında ?ok kaliteli sanayi ürünü ve inanılmaz bir müşterisi olan meyve haline geleceğine inanıyorum. Son yıllarda üniversitelerde bu konuda akademik ?alışmalar başlamış. Bu ?alışmaların yakın gelecekte yaygınlaşacağı kanısındayız. ?vezin kış hastalıklarına karşı vücut direncinin artırıcı özelliği var. ?vez gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek lazım. Çünkü hi?bir yan etkisi yok, tamamen doğal."
Prof. Dr. Ger?ek?ioğlu, üvez meyvesinin serin yeri ve nemli ortamları sevdiğini söyledi.
İÇERİĞİNDEKİ MADDELER
Prof. Dr. Ger?ek?ioğlu, bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda, i?eriğinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaciğeri gü?lendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır), u?ucu yağlar ve renk maddesi olarak antosiyanin (bağırsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıcı özelliklere sahiptir) maddeleri tespit edildiğini belirtti.
?VEZ
Gülgiller familyasından 5-10 metre yüksekliğinde mayıs-haziran ayında beyaz renkli ?i?ekler a?an ve kışın yaprağını döken bir ağa? olan üvezin meyveleri, küre veya armut seklinde yeşilimsi sarı veya kırmızımsı-esmer renkli ve buruk bir lezzete sahip.
Sarbus aucuparia türü kuş üvezi olarak bilinen ve Kuzey Anadolu'da yaygın olan üvezin, sorbus domestica türünün (üvez) Karadeniz Bölgesi'nde tabii olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri i?in bir?ok bölgede yetiştirildiği ifade ediliyor. ?vez meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yeniyor.