Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da bugünden itibaren havalar ülke genelinde soğuyacak. Ülkenin bazı bölgelerinden bu hafta içerisinde kar yağışı beklenirken, hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Uzmanlar soğuk havalar nedeniyle oluşacak don nedeniyle uyarıda bulundular. Soğuklara karşı aracınız, eviniz, bahçeniz, ev hayvanlarınız ve vücudunuz için neler yapmanız gerektiği ve nelere dikkat etmeniz konusunda aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.
EVDE YAPILMASI GEREKENLER
Havalandırma:Günde bir kaç kez evinizi 5-10 dakika havalandırmayı unutmayın. Pencerelerinizi aralayıp devamlı bu şekilde bırakmayın. Yoksa aşırı derecede enerji kaybına yol açarsınız. Akşamları perdeleri kapatmayı, varsa dış jaluzilerinizi indirmeyi unutmayın. Böylece gece yarısı soğuk havanın içeriye yayılmasını önlersiniz.
Kaloriferlerin önünü açık tutun:Kaloriferlerin önünde bulunan mobilya, perde veya diğer eşyaların olmamasına dikkat edin.
Termometre koyun: Evin içerisindeki sıcaklığın en az 20 derece olması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmiyorsa ev sahibine şikayette bulunun.
Pencereler:Yapı marketlerde satılan izole bantları ile cam ve çerçevelerinizi iyice izole edip, soğuğun içeri girmesine izin vermeyin.Su boruları:Dışarıdaki bahçe ve terasa giden boru ve musluklardaki suyu boşaltın. Buraya su akışını sağlayan vanayı kapatın. Garaj ve bodrum katlarındaki yerlerde bulunan su boruları ile su saatini de gazete kağıtları, izole maddeleri veya bezle sararak soğuktan etkilenmesini önleyin.
Ev önündeki kaldırımlara tuz serpme işlemi: Kar ve don nedeniyle evlerinin önündeki kaldırıma tuz serpmek mecburiyetinde olanlar, kış için 4-5 torba tuz almayı unutmayın.Mazot: Yakıt tankınızı mutlaka kontrol edin. Yeterli değilse tamamlayın. Ocak ve Şubat ayında mazotun genel olarak ucuz olduğunu unutmayın.
BAHÇEDE YAPILMASI GEREKENLEREgzotik bitkiler:Hava sıcaklığı 5 dereceye düşmeye başladıktan sonra zakkum ve zeytin ağaçları gibi soğuğa dayanıklı olmayan bitkilerin dışarıda bırakılmaması gerekir. Gül ve yeni dikilen bitkiler çalı, çırpı veya çam yapraklarıyla kapatılarak soğuktan korunabilir. Yeni dikilen fidan ve genç meyve ağaçları yine karton veya çuval benzeri örtülerle kapatılmalı. Don sırasında çimlerin üzerinde dolaşılmamalı. Üzerinde dolaşılan çimler ezilerek çürür.
Sulamaya devam:Soğuk havalarda da bitkilerin az da olsa sulanmasına özen gösterilmesi gerekir. Bitkiler soğuk havalarda da susuzluktan kuruyabilirler.
Havuz:İçinde balık bulunan küçük havuzlar için satılan buz tutmayan özel kutular koyun. Bu sayede havuz suyunun kısmi de olsa buz tutması ve balıkların ölmesi önlenir. 80 cm. derinliğindeki havuzlarda balıklar dışarıda kalabilir. Japon ve diğer süs balıklarının akvaryuma konulması gerekiyor.
EV HAYVANLARI İÇİNKedi ve Köpek: Bu hayvanların her gün hareket halinde olmasını sağlayın. Islandıkları zaman kurulamayı unutmayın. Yollara serpilen tuzdan ötürü patilerini sıcak su ile yıkayıp vazelinle kremleyin. Dikkat: Donmasını önlemek için yemeği dışarıda vermeyin. Yemeklere ekstra vitamin katmayın. Küçük hayvanlarda veya tüyü fazla olmayan köpeklerde özel soğuktan koruyucu kıyafet giydirilebilir. Ancak hareket halindeki köpeklerin üşümeyeceği unutulmamalıdır.Tavşan ve Hamster: Bu hayvanlar rüzgardan korunduğu ve kafeslerinde yeterince saman bulunduğu sürece soğukta dışarıda kalabilirler.
Havalandırma:Bu hayvanların bulunduğu odaları da sık sık havalandırmayı unutmayın. Yoksa bu evcil hayvanların burunlarında kuruma oluşarak enfeksiyon bulaşma tehlikesi kolaylaşır.OTOMOBİLDE YAPILMASI GEREKENLER
Lastikler:Yazlık lastiklerinizi çıkarıp, kışlık veya dört mevsimlik M+S lastikleri takın. Yeni yasa uyarınca, kışlık lastik takmayanlar 40 Euro ceza ödemek zorunda kalacak. Trafikte bu yüzden başkalarını engelleyen sürücülere ise 80 Euro ceza kesilecek.Akü: Mutlaka gözden geçirip, kontrol ettirin. Don oluştuğu günlerde kısa mesafelerde otomobil kullanmayın.
Kaporta: Kış günlerindeki soğuk hava şartları, kar ve donun yanı sıra yollara atılan tuz aracınızın kaportasına büyük zarar verir. Bu yüzden oto yıkama yerlerinde aracınızı yıkatırken cilalı seçeneği seçin.Kapı kilidi:Hava sıcaklıklarının eksinin altına düştüğü günlerde donan kilitler için yanınında buz-çöz spreyi bulundurmayı unutmayın. Bu spreyi sakın aracınızda unutmayın.
Panel kapı contası:Aracınızın kapısının çevresindeki tüm lastik contalara gliserin sürün. Böylece elastikiyetini sağlayıp ve su geçirmesini önleyin.
Silecekler için su:Otomobil silecekleriniz için antifrizli cam suyu kullanmayı ihmal etmeyin.VÜCUDUNUZ İÇİN
Beslenme:Kış günlerinde vücudumuzun daha fazla ihtiyacı vardır. Bu yüzden fasulye, bezelye gibi çorbaların yanı sıra değişik kış yiyecekleri, kalsiyum içeren eden balık, tavuk, hindi, kuzu gibi enerjisi yüksek yiyecekleri yemeye dikkat edin. Yemeklerinize acı katabilirsiniz. Kalsiyum ve magnezyum içeren besin ve meyveleri yiyin. Bu gibi yiyecekleri vücudun ısınmasını sağlar.İçecek:Her gün 1,5-2 litre anason, zencefil veya mürver çayı içmeyi ihmal etmeyin. Alkolden kaçının. Yüksek alkollü içecekler kalp damarlarını daraltır ve üşümeyi artırır.
Vücut bakımı:Yağ oranı yüksek, vitamin E ve aloe vera içeren kremler kullanın. Dudaklarınızı da kremlemeyi unutmayın. Bebek ve küçük çocukların tenlerini de kremleyin.Giyim:Eldiven, manto, bere, kalın çorap, altı ve içi korumalı iyi bir ayakkabı.