Kısa çalışma ödeneği kavgası

Güncelleme Tarihi:

Kısa çalışma ödeneği kavgası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2020 16:36

Almanya’da korona krizi boyunca uyumlu çalışan hükümet ortakları arasında kısa çalışma ödeneğinin artırılması kavgası başladı. SPD, sendikaların da talebi doğrultusunda kısa çalışma ödeneğinin yüzde 80-87’ye çıkarılmasını istiyor. İş Ajansı, çocuğu olmayan kısa çalışanlara maaşlarının yüzde 60’ını, çocuklulara ise yüzde 67’sini ödüyor.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE restoran, bar ve kafelerin kapanmasıyla bahşiş alamayan ve ücretleri zaten düşük olan çalışanların geçim sıkıntısı içine gireceği belirtiliyor. Bu durumda insanların kiralarını, otomobil ya da konut aldılarsa taksitlerini ödeyemeyecekleri endişesi var. Alman Sendikalar Birliği (DGB) kısa çalışma ödeneğinin sınırlı bir süreliğine yasal olarak yüzde 80-87’ye çıkarılmasını talep ediyor. Ancak tüm kısa süreli çalışanlara mı yoksa düşük maaşı olanlara mı ödeneğin artırılması konusunda görüş ayrılığı hâkim.
CDU/CSU ise kısa çalışma ödeneğinin artırılması taleplerine sıcak bakmıyor. Hıristiyan Birlik Grup Başkanı Ralph Brinkhaus, eğer SPD’nin talebine onay verirlerse, Çalışma Bakanı Hubertus Heil’ın (SPD) gelecek hafta yeni bir taleple geleceği uyarısında bulundu. İşverenler Birliği de kısa çalışma ödeneğinin genel olarak artırılmasına karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!