Kırşehir'de ishal salgını

Güncelleme Tarihi:

Kırşehirde ishal salgını
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2008 11:17

KIRŞEHİR'de son iki günde yaklaşık 600 kişi, ishal, kusma, mide bulantısı şikayetleri nedeniyle hastaneye başvurdu. Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Mehmet Yetkiner, "Şikayetlerin direkt besinle veya suyla ilgili olduğunu söyleyemeyiz" dedi. Sağlık Müdürlüğü de vakaların mevsim koşulları nedeniyle normal olduğunu bildirildi.

Haberin Devamı

Kırşehir'de son günlerde ishal vakalarında görülen artış tedirginliğe neden oldu. Yaklaşık 600 kişinin hastaneye başvurması üzerine Devlet Hastanesi ve Sağlık Müdürlüğü a?ıklama yaptı. Vakaların mevsim koşulları nedeniyle normal olduğunu belirten Sağlık Müdürlüğü, "Yaz aylarının gelmesi, sıcaklıkların 8-10 derece yükselmesi üzerine Kırşehir'de son iki gün i?inde ishal vakalarında artış görüldü. Halkımız özellikle musluk sularını kaynatıp, soğuttuktan sonra i?meli" uyarısında bulundu.

Kırşehir Sağlık Müdürlüğü, ishal, kusma ve ateşi şikayetleri bulunanları mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmesini önerirken alınması gereken önlemleri sıraladı. Sebze ve meyvelerin tüketilmeden sirkeli suda en az 20-25 dakika bekletilmesini öneren Sağlık Müdürlüğü, şu uyarılarda bulundu:

"Tuvalet temizliğine önem verilmeli. Tuvaletten sonra eller sabunlu bol suyla yıkanmalı. Toplu yaşanılan yerlerde kullanılan lavabo, kapı kolları, musluk başlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesine dikkat edilmeli. Çöpler kapalı kutularda toplanmalı. ?zerinde sebze, meyve, et kesilen tahta, mutfak tezgahı deterjanlı su ile yıkanmalı. Tabaklar bol deterjanlı su ile yıkanmalı. A?ıkta satılan gıdalar alınmamalı. Yiyecekler kapalı yerde ve buzdolabında saklanmalı. Yiyecekler hazırlanmaya ya da servis yapılmaya başlanmadan önce eller iyice yıkanmalı. Sebze ve meyveler tüketilmeden önce sirkeli suda en az 20- 25 dakika bekletildikten sonra iyice yıkanmalı. Sadece portakal, muz gibi soyulabilen meyveler yıkandıktan sonra ?iğ tüketilmeli. Sütlerin pastörize edilerek iyice kaynatılarak tüketilmesine dikkat edilmeli. Et, balık ve sebzeler iyice pişirilmeli. Pişmiş gıdalar uzun süre bekletilmeden tüketilmeli."

Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Mehmet Yetkiner de bu vakaların doğrudan su veya besinden kaynaklanmadığını söyledi. Bu gibi rahatsızlıkların neden olduğunu tam olarak anlamak i?in bütün tetkiklerin yapılması gerektiğini bildiren Op.Dr. Yetkiner, "Hastanemize son günlerde ishal ve değişik şikayetlerle nedeniyle başvuranlar oldu. Ancak, bunun direkt besin veya suyla ilgili olduğunu söyleyemeyiz. Mevsimsel özelliklerde, yaz döneminin başlangıcı, baharın son günlerinin olması nedeniyle beklenen durumlar olduğunu söyleyebiliriz. Belediye, Sağlık Müdürlüğü gerekli incelemeleri yapıp daha net bir bilgi verecek" diye konuştu.

Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr.Dr. Mehmet Yetkiner, ishal konusunda ellerin sık yıkanması gerektiğini bildirirken, "Patates püresi, yağsız makarna, pirin? pilavı, yağsız ?orbalar, yoğurt, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, şeftali, muz ve elma, ishalli durumlarda yiyebileceklerimiz arasındadır. Kaynatılmış su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz ?ay, şekersiz elma kompostosu da i?ecek olarak tercih edilebilir. İshalde kaybedilen suyu geri kazanmak i?in, 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya, 1 ?orba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 ?ay kaşığı karbonat koyularak karıştırılır. 2 yaşından kü?ük ?ocuklara her tuvaletini yapışından sonra bir ?ay bardağı, iki yaşından büyüklere ise, bir su bardağı i?irilmelidir" diye devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!