KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI

Güncelleme Tarihi:

KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 11:33

Almanya'daki göçmenlere dönük aşağılayıcı açıklamalarda bulunan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'i eleştiren SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel "Sarrazin farklı kültürden insanların zeka ve başarısının genetik olduğu iddiasıyla kırmızı çizgiyi aştı" dedi.

Haberin Devamı

Artık gerek kalmadı

SOSYAL Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Türklere, Araplara ve Müslümanlara dönük aşağılayıcı açıklamalarda bulunan Alman Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in “kırmızı çizgiyi geçtiğini” söyledi. Gabriel, herkesin düşüncesini ifade özgürlüğüne sahip olduğunun altını çizerken, “Ancak her düşünce sosyal demokratların dünya görüşü ile bütünleşmez. Sarazin'i kitabını tartışmak üzere SPD genel merkezi Willy Brandt Evi'ne davet etmeyi düşünmüştüm. Ama son çıkışlarıyla buna gerek kalmadı. Çünkü sosyal demokrasinin temel değerleriyle bağdaşmayan tezleri savunan biriyle bunu konuşmam” dedi.

NPD'yi istemez

Sigmar Gabriel, “Sarrazin farklı kültürden insanların zeka ve başarısının genetik olduğu iddiasıyla kırmızı çizgiyi aşmıştır. Bir Alman olarak Yahudi örneğini veriyor. Bu insanları genlerine göre ayıran 'ırk teorisine' götürür sonuçta. 'Yarı Yahudi, Çeyrek Müslüman' gibi söylemler ortaya çıkar” açıklamasında da bulundu. Sarrazin'in aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Partisi'ne (NPD) gitmesini önerilerin bulunulduğunun hatırlatılması ve kendisinin de böyle mi düşündüğü sorusuna Sigmar Gabriel, “Hayır. O'nun oraya girmek isteyeceğini ve oraya ait olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Merkez erteledi

Öte yandan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Sarrazin’in görevinden alınıp alınmayacağı konusundaki kararını erteledi. Bankanın bir sözcüsü, dün yönetim tarafından dinlenen Sarrazin ile ilgili kararın yarından önce açıklanacağını tahmin etmediğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı Axel Weber'in, Avrupa Merkez Bankası toplantısına hazırlandığı için dünkü duruşmadan sonuç alınamadan sona erdiği bildirildi. Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Sarrazin’in görevinden alınması için Almanya Cumhurbaşkanı’na talepte bulunup bulunulmaması konusunu görüşüyor. Merkez Bankası Yönetim Kurumu üyelerini, ancak Cumhurbaşkanı görevden alabiliyor.

Festivale davet edilmeyecek

Sarrazin’in, 25 Eylül’de Berlin’deki Dünya Kültürler Evi’nde (Haus der Kulturen der Welt) düzenlenecek uluslararası edebiyat festivaline de davet edilmeyeceği bildirildi. Festival yöneticisi Ulrich Schreiber, Sarrazin’in uluslararası festival çerçevesinde yer almamasına karar verildiğini ifade etti. Sarrazin’in kitap tanıtımının, tezlerine karşı çıkan biri olmadan yapılmasının istenilmediğini de belirten Schreiber, kitap tanıtımı etkinliğinin festival öncesinde ya da sonrasında yapılmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Atılması için hız verildi

Thilo Sarrazin'in üyesi olduğu SPD'den atılması için çalışmalara hız verildi. SPD Berlin teşkilatı yetkilileri, "Partiden üç ay gibi bir sürede atılması için pazartesi bir karar çıkabilir" dediler. SPD genel yönetimi, daha önce Sarrazin'in disiplin kuruluna verilmesini kararlaştırmıştı. Ancak Sarrazin'in SPD Berlin teşkilatına üye olması nedeniyle aynı kararın buradan da çıkması gerekiyor. Verilen bilgiye göre disiplin kuruluna verilen kişiler burada dinleniyor ve daha sonra parti teşkilatı uygun görürse ihraç ediliyor.

Almanya'yı geri götürür

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Sarrazin'i eleştirirken "Bu tür saçma ve sorumsuz açıklamalar Almanya'yı ileri değil geri götürür. Konuyla ilgili Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber ile görüştüm" dedi.

Keskin: Türkler'in katkısı ortada

Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Keskin, Sarrazin’i kınadı. Keskin, Sarrazin’in, Almanya’daki Türklerin 50 yıldır ülkede verdiği emeği ve bugün gelinen noktayı hiçe sayarak yaptığı gerçek dışı ve kötü niyetli açıklamalarını şiddetle kınadıklarını belirtirken "Türk girişimciler 80 bine yakın işletme, 380 bin çalışan ve 40 milyar Euro'luk yıllık ciroları ile Alman ekonomisinin önemli bir parçası haline geldiler" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!