Kilisede ezan

Güncelleme Tarihi:

Kilisede ezan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 11:27

Almanya’nın Münih kentinde bugün sona erecek olan 2. Ekumenik Kilise Günleri çerçevesinde kilisede ezan okundu ve Türkçe ilahiler söylendi. Prof. Özsoy, “Diyalogtan kaçma lüksümüz yok” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde düzenlenen 2. Ekumenik Kilise Günleri ilginç etkinliklere sahne oldu. Münih’teki St. Anna Kilisesi'nde düzenlenen İslam ve Hıristiyanlığın müzikli diyaloğu adlı konser ezan okunarak açıldı. Ezanı sanatçı Şeref Dalyanoğlu okudu. Piyanist Aylin Aykan ile sanatçı Şeref Dalyanoğlu ilahiler çalıp söyledi. Kilise müziği sanatçısı Gerd Köter ise orgla eşlik etti. Ud, tanbur, saz ve def çalan Şeref Dalyanoğlu, Yunus Emre’den “Göçtü Kervan”, “Hak bir gönül verdi” adlı ilahileri seslendirdi. Piyanist Aylin Aykan ilahilere piyanoyla eşlik ederek, bir Doğu-Batı sentezi sundu. İkili, Tanburi Cemil Bey’in Çeçen Kız’ı adlı parçayla konseri bitirdiğinde, salonda alkış tufanı koptu.


Diyaloğa çağrı
Ekumenik Kiliseler Günü çerçevesinde düzenlenen bir başka panele ise Frankfurt Üniversitesi İslam Dini ve Kültürü Enstitüsü profesörü Ömer Özsoy, Berlin içişleri senatörü Erhart Körting, CSU’nun ağır toplarından Alois Glück ve İranlı Dr. Mohammer Mojthahed Şabestari ile DİTİB sözcüsü Bekir Alboğa konuşmacı olarak katıldı. Gasteig Kültür Merkezi Carl-Orff Salonu'nda düzenlenen “Senin dinin sana, benim dinim bana” konulu açık oturumda değişik dinlerden insanların barış ve huzur içinde yaşamalarının ancak hoşgörü ve diyalogla mümkün olabileceği vurgusu yapıldı.

Haberin Devamı

Hepimiz komşuyuz
Bekir Alboğa, bu dünyada hepimizin birer komşu olduğunu söyleyerek, “Diyalog İslam Dini’nin olmasa olmazlarındandır. İslam dini bin 400 yıldır diyaloğa önem verir, bu dinimizin bir parçasıdır. Kuran’ın bazı ayetlerinde ‘benim dinim bana, senin dinin sana’ denerek insanların birbirlerine değil, Allah’a karşı sorumlu oldukları anlatılır” dedi. Prof. Ömer Özsoy da “Huzurlu ve barış içinde bir yaşam için Müslümanlar'ın diyaloğa girmemek gibi bir lüksü yoktur” diye konuştu. İranlı din uzmanı Dr. Mohammad Mojtahed Şabestari, dünya barışı ve huzuru konusunda insanları yalnızca dini inançları olanlar olarak görmeyip, inançızları da bu diyaloğun içine katmak gerektiğini vurguladı. Ehrhart Körting, uyum ve diyalog konusundaki çalışamaları överek, ‘İslam Konferansı’nı örnek gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!