Kilise de Koch'a isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Kilise de Kocha isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 21:34

Münih'te, Yunan arkadaşı ile birlekte yaşlı bir Alman'ı döven Serkan Aksu'yu seçimler öncesinde koz olarak kullanan ve yabancıların "uymaları gereken kuralları" sayan Hessen Başbakanı Roland Koch'a, sonunda Protestan Kilisesi bile tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch'un Münih'te Serkan Aksu'nun Yunan Spiridon L. ile yaşlı bir Alman'ı dövmesinden sonra harekete geçerek yabancıları seçim malzemesi yapması, sonunda Protestan Kilisesi'ni bile isyan ettirdi.

Yabancıların "ülkeye daha iyi uyum sağlamaları için" birtakım kurallar sayan Koch'a, Protestan Kilisesi'ne bağlı Diakonisches Werk'in Sosyal Politika Sorumlusu Bernd Schlüter'den sert tepki geldi.

Koch'un "davranış kataloğu"nu yerden yere vuran Bernd Schlüter, "terbiyesiz kataloğun" seçimler için kullanıldığını ve toplumda büyük yaralar açabileceğini söyledi. Kataloğu "tüy ürpertici ve terbiyesiz" olarak nitelendiren Schlüter, "Koch, sorgulanması gereken bir seviyede politika izliyor. Bunun yerine, akılcı bir eğitim ve sosyal politikayla belirli grupların yeniden toplumun ortasına çekmeye çalışmamız gerekir" dedi.

Genelleştiren örnekler

Roland Koch'un kendisini "susan büyük bir çoğunluk Alman'ın kabul edilmiş sözcüsü" olarak lanse etmesini de eleştiren Schlüter, "Koch, genelleştirmeleri için de insanın saçlarını diken diken eden örnekler vermiştir" diye konuştu.

Koch ne demişti?

Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch, Bild Gazetesi'ne yaptığı açıklamada yabancıların Almanya'daki kurallara uymaları gerektiğini belirterek, belirli konuların altını çizmişti. Koch yabancıların, "Çöp arıtımında alışık olmadığımız düşünce tavrı", "mutfakta kurban kesimi gibi geleneklerimize ve adetlerimize uygun olmayan" davranışlar sergilediklerini dile getirmişti.

Başbakan Koch konuşmasında Alman örf ve geleneklerinin bir kenara atılmaması gerektiğini belirterek, "Almanlar, göçmenleri kolları açık kabul ediyor. Ancak yabancıların uyumu ancak, birlikte yaşam için açık ve net kuralların olması halinde gerçekleşir. Bu oyun kurallarına uymayanlar, yaptırımlar olacağını hesaba katmalı" dedi. Koch aynı zamanda, ortak dilin Almanca olması gerektiğini de ifade etti.

Almanlar'dan da bazı talepleri olan Koch, eski değerlere yeniden dikkat gösterilmesini istedi. Koch buna örnek olarak terbiye, disiplin, çalışkanlık ve düzeni gösterirken, toplumda yaşlı insanların sayısının artmasının da özel bir dikkat gerektirdiğini söyledi. Koch, "Yaşlılara saygı, yaşanan bir erdem olmalı. Buna, yaşlılara otobüste yer vermek ya da alışveriş torbalarını taşımaya yardım etmek de dahildir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!