Güncelleme Tarihi:
Birliğin 27 ülkesinin vatandaşlarından oluşturulan bir grupla 2009 yılının Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki dönemde yapılan görüşmelerin sonuçlarıyla hazırlanan rapor AB’nin eski ve yeni üyeleri arasındaki uçuruma işaret ediyor.
Son dönemde AB’ye üye olan Bulgaristan, Macaristan ve Romanya’nın yanı sıra ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan’ın vatandaşları birliğin içindeki en mutsuz halklar. Hayatlarından en memnun AB’liler ise İskandinav ülkelerinin vatandaşları.
Rapor Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkelerinin vatandaşlarının özellikle artan konut giderlerinden ve iş durumlarının bozulmasından şikâyetçi olduklarına işaret ediyor. Raporun ortaya koyduğu en önemli durumlardan biri de Avrupa’nın iki ucu arasındaki farkın gittikçe açılıyor olması.
DURUM TEHLİKELİ HALE GELEBİLİR
Danimarka, İsveç, Hollanda ve Finlandiya gibi kuzey ülkelerinin vatandaşlarının hayatlarından çok memnun olduklarını gösteren raporun sonuç bölümünde bu durumun tehlikeli seviyelere ulaşabileceği konusunda uyarı yapılıyor:
“AB içinde sosyal koşulları düzgün ülkelerin daha hızlı gelişmesi, sosyal koşulları bozuk ülkelerin de geride kalmasıyla fark gittikçe büyüyebilir.”
Raporun en ilginç kısımlarından biri Kıbrıslı Türklerle ilgili analizler. Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs’ı ziyaretinin sona ermesinden bir gün sonra açıklanan rapor adadaki Türklerin hayatlarıyla ilgili memnuniyetlerinin gün geçtikçe azaldığını gösteriyor.
Birliğin Lefkoşe temsilcisi Androula Kaminara yaptığı açıklamada Kıbrıslı Türklerin yüzde 50’sinin hayatlarından memnun olmadığını söyledi. Bu oran Avrupa genelinde yüzde 78 düzeyinde.
Bu rakam Eurobarometer anketleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarını da kapsamaya başladığından beri karşılaşılan en düşük memnuniyet seviyesi. Rapor Kıbrıslı Türklerin yaşam memnuniyetlerinin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması umutlarıyla yakından ilgili olduğunu gösteriyor.
POLİTİK DEĞİL EKONOMİK KAYGILAR
Ancak Kıbrıslı Türklerin sıkıntısının kaynağı ağırlıklı olarak siyasi değil ekonomik. KKTC’nin sadece Türkiye tarafından tanınıyor olması ve maruz kaldığı ambargolar ülkede ticaret ve istihdamın gelişmesine engel oluyor.
Kıbrıslı Türklerin yüzde 51’i ekonomik durumun, yüzde 46’sı da işsizliğin memnuniyetsizliklerinin kaynağı olduğu görüşünde. Adadaki siyasi sorun, Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 22’si için sorun teşkil ederken, bu rakamın geçtiğimiz yıllara göre azaldığı belirtiliyor.
Ancak adada bütünleşme sağlanırsa bunun ekonomik açıdan da getirileri olacağına inanan Kıbrıslı Türkler, AB’ye güveniyor ve bütünleşmeye önem veriyor. Görüşülen Kıbrıs Türklerinin yüzde 62’si müktesebatın uygulamaya konmasının kendilerinin çıkarına olacağı görüşünde.