Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'ya düzenlediği ziyaret sırasında Berlin'li Türklerle biraraya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta Türk mührünü ebedi kılmayı hedeflediklerin söyledi. Derviş Eroğlu, Almanya Türk Toplumu (ATT) tarafından düzenlenen “Türk-Alman Perspektifleri adlı etkinliğin konuğu oldu. Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ve Başkonsolos Mustafa Pulat'ın da katıldığı panelde konuşan Derviş Eroğlu, Almanya'daki Türk işadamlarını Kıbrıs'ta yatırım yapmaya çağırdı. Berlin'de bulunan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de panele gelerek kısa bir konuşma yaptı.
Yatırıma davet etti
Türk işadamları ve sivil toplum temsilcilerine hitap eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Bizim Kıbrıs’ta önemli bir görevimiz vardır. Kıbrıs’ta Türklük mührünü ebedi kılmak. Yani Türk varlığını Kıbrıs’ta devam ettirmek" dedi. 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluncaya kadar büyük sıkıntıların yaşandığını ve 3 yıl sonra Kuzey Kıbrıs’ın Rumlar tarafından işgal edildiğini kaydeden Eroğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin ise bu duruma "çanak tuttuğunu” söyledi.
Uzlaşmayan Rumlar
Kıbrıs Rum kesiminin AB’ye girmesiyle uzlaşmaz tavrının güçlendiğini ifade eden Eroğlu, “Ben 19 yıl boyunca başbakanlık yaptım. Ambargolar altında başbakanlık yapmanın ne demek olduğunu benden daha iyi bilen yoktur. Hiç kimse bana uzlaşma istemiyor demesin, ama biz gururumuzla yaşamak kararlılığındayız. Türkiye’nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güvencesi ile ayaktayız. Bu demek değildir ki Türkiye ya da KKTC anlaşma istemiyor. Biz uzlaşıdan yanayız, masaya oturarak zaman kazanmaya çalışan taraf ise Kıbrıs Rum kesimidir." dedi.
Türk hükümetiyle uyum içindeyiz
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, Türk hükümetiyle Kıbrıs sorunun çözümü konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Türkiye ile entegrasyonun Türkiye'yi zora sokacağını kaydeden Eroğlu, “T.C. Hükümetiyle Kıbrıs konusunda hemfikiriz. Diyaloğumuz gayet iyi. Türkiye Cumhuriyeti ile siyasi görüşlerimiz örtüşmektedir. Kıbrıslı Türklerin kırmızı çizgisi bellidir. Türkiye'nin adadaki etkin faaliyetinden vazgeçmeyiz. Anlaşma olsa da olmasa da Türk askeri adadan çekilmeyecektir” şeklinde konuştu.
Merkel'i KKTC'ye davet etti
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs'a ziyarette bulunacak olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Kuzey Kıbrıs’a davet etti. Eroğlu, “Sayın Merkel'in Kuzey'deki hayatı yapılaşmayı görmesi bence çok anlamlı olur. Uzaktan bakarak bir ülke hakkında karar veremezsiniz. Biz sayın Merkel'in Güney Kıbrıs'a yapacağı ziyaret sırasında kuzeye geçmesi için teklifte bulanacağız. Gelir mi gelmez mi, Rum tarafı izin verir vermez mi bilmeyiz ama biz davetimizi iletiyoruz. Merkel'in maksadını bilmiyorum. Sadece AB ülkesini ziyaret amaçlı mı yoksa Güney Kıbrıs yönetimini anlaşma için cesaretlendirmek için mi geliyor bilmiyorum. Bana göre Türkiye'nin önündeki engellerin ve KKTC'nin üzerindeki amborgaların kaldırılmasına yardımcı olmalıdır” dedi.
Westerwelle ile görüştü
Berlin'de düzenlendiği ziyaret kapsamında ilk olarak Yeşiller Partisi eş Başkanı Claudia Roth ile biraray gelen Derviş Eroğlu, dün de Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile biraraya geldi. Görüşme Dışişleri Bakanlığı yerine Westerwelle'nin milletvekili bürosunda gerçekleşti. Görüşmede ağırlıklı olarak Almanya'nın Kıbrıs sorunun çözümüne olası katkısı ele alındı. Alman bakan sorunu çözümü için Almanya'nın elinden gelen her türlü desteği vereceğini söyledi.
Yatırım yapın
Toplantıda konuşan Büyükelçi Ahmet Acet ise Almanya'daki Türk işletmeleri Kuzey Kıbrıs’a yatırıma davet etti. Acet, “Almanya'daki Türk toplumu aslında çok güçlü bir toplum, fakat gücünü göstermekte zaman zaman çekingen davranan bir toplum" dedi. Almanya’daki yaklaşık 70 bin Türk işletmesinin KKTC’ye yatırım yaparak ya da ortaklık kurarak yardımcı olabileceğini kaydeden Acet, KKTC’nin bir eğitim ve turizm ülkesine dönüşmüş bir devlet, her türlü yatırıma açık bir ülke olduğunu, serbest pazar ekonomisinin sağlam bir şekilde işlediğini ve insani altyapısını da kalkınmak için çok iyi bir şekilde değerlendirdiğini söyledi.