‘Kıbrıs Barış Harekâtı’na ‘işgal’ diyen İngiltere başbakan adayına tepki!

Güncelleme Tarihi:

‘Kıbrıs Barış Harekâtı’na ‘işgal’ diyen İngiltere başbakan adayına tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 10:24

İngiltere’de Boris Johnson’ın ardından yeni başbakan olmak için yarışan iki adaydan biri olan Rishi Sunak, Kıbrıs Barış Harekatı’nı ‘işgal’ diye tanımlaması nedeniyle, Kıbrıslı Türklerin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

İKTİDARDAKİ Muhafazakâr Parti’de başbakanlık için yarışan Rishi Sunak, Kıbrıs sorununda taraf tuttuğu için ‘Türk karşıtlığıyla’ suçlandı. Tartışma, Muhafazakâr Parti içindeki Rum yanlısı lobi grubu Kıbrıs’ın Muhafazakâr Dostları’nın (CFC) iki başbakan adayı Sunam ve Liz Truss’ın, CFC’in Başkanı Jaboh Charalambous’un adayların Kıbrıs konusundaki görüşlerini açıklamasını istemesinden sonra başladı. Truss, yanıt verdiği mektubunda tarafsız bir tavır takınırken, Sunak Kıbrıs’ta geçmişte yaşanan olaylar hakkında Rum tarafının tezlerini destekleyen bir söylemle karşılık verdi.

‘Kıbrıs Barış Harekâtı’na ‘işgal’ diyen İngiltere başbakan adayına tepki
‘TÜRK KARŞITI AÇIKLAMA’
Sunak, aynı zamanda Kıbrıs Türkleri’nin, siyasi eşitliklerini ve demokratik tercihlerini ötekileştiren bir yanıt kaleme aldı. Sunak, CFC’ye yazdığı mektupta “Öncelikle 1974’teki işgalin neden olduğu acıyı ve ıstırabı kabul ettiğimi söylemek istiyorum. Çok sayıda Kıbrıslı evlerinden kaçmak zorunda kaldı ve hiç geri dönüşlerine izin verilmedi. Diğerleri bazıları hâlâ kayıp olan sevdiklerinin acısını yaşamak zorunda kaldı ve yanıt bulmayı hak ediyorlar” dedi. İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, Hint kökenli Eski Maliye Bakanı Sunak’ın Kıbrıs konusundaki görüşlerini eleştiren bir mektup yayımladı ve Sunak’ın pozisyonunu ‘Tek taraflı, Kıbrıs Türkü ve Türk karşıtı’ olarak tanımladı. Mektupta Sunak’ın açıklamasının ‘tarihi hatalarla’ ve ‘açık dezenformasyonla’ dolu olduğu belirtildi. Genç Kıbrıslı Türkler Derneği ise Sunak’ın CFC’ye yazdığı mektubun, İngiltere’nin olası bir sonraki liderinin ‘Türk düşmanı’ olup olmadığını tartışmaya açtığını vurguladı. Sunak ve kampanya ekibine bu konudaki yorumları sorulurken, henüz bir yanıt alınamadı.
‘Kıbrıs Barış Harekâtı’na ‘işgal’ diyen İngiltere başbakan adayına tepki

BAKMADAN GEÇME!