Güncelleme Tarihi:
Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin hayata geçirmeyi planladığı Göç Yasası'na Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Prof. Hakkı Keskin de sert bir şekilde tepki gösterdi.
Özellikle Türkleri hedef alan böyle bir uygulamanın Alman Anayasası'nın temel haklarla ilgili maddeleriyle bağdaşmadığına dikkat çeken Keskin, bu yasaya karşı hukuksal yolları sonuna kadar zorlayacaklarıın söyledi. Hakkı Keskin, 'Partinin hukuk uzmanları devreye sokuldu. Her şey titizlikle incelenmekte. Şu aşamada tasarı yalaşmadığı için hukuksal açıdan bir şey yapmak mümkün değil sanıyorum. Ama göçmenlerin hakkını savunan bir parti olarak Sol Parti, Göç Yasası'na karşı hukuksal yolları sonuna kadar zorlamaya kararlıdır. Göçmenler ve göçmen ökkenli insanlar ubndan emin olabilirler' dedi.
Hakkı Keskin aynı zamanda böyle bir uygulamadan olumsuz etkilenen kişilerin dava açması durumunda partisinin her türlü hukuksal ve parasal desteği vermeye hazır olduğunu da dile getirdi.
Hedef Türkler
Keskin, Avrupa Birliği (AB) düzenlemeleriyle uygun hale getirmek gerekçesiyle uygulamaya konulmak istenen Göç Yasası'nın aile birleşimi ile ilgili bölümünün ilk planda Türkleri hedef aldığının altını çizdi. Hakkı Ksekin, Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Federal Meclis'te yaptığı konuşmasında, burada yaşayan yeni nesil Türklerin Türkiye'den evlenerek eşlerini Almanya'ya getirmelerinin uyumu zorlaştırdığını açık bir şekilde ifade ettiğini hatırlatırken, 'Bu da hedefin Türkler'in olduğunu göstermektedir. Türkler'in kiminle evleneceğini bile kendileri belirlemek istiyor. Demokratik bir hukuk devletinde böyle bir şeyi tasvip etmek mümkün müdür?' dedi.
CDU/CSU'nun katı tutumunun zaten bilindiğini belirten Prof. Keskin, SPD ile Yeşiller döneminde de Kohl hükümetinin gerçekleştiremediği bazı olumsuz politikaların altına imza atılıdğını da söyledi. SPD ile Yeşiller'in çifte vatandaşlık imkanı içeren yasa tasarısını o dönemde başkanlığını yaptığı Almanya Türk Toplumu (TGD) olarak desteklediklerini belirten Keskin, 'Ancak Eyaletler Meclisi'nde çoğunluk sağlanamayacağı gerekçesiyle SPD ile Yeşiller bundan gazgeçtiler. Bu bir hataydı. Çünkü madem vazgeçilecketi, o zaman yasanın o bölümünden tamamen vazgeçilebilirdi. Çünkü 1 Ocak 2000 tarihine kadar Alman vatandaşlığına geçen yabancıların kendi vatandaşlıklarına dönmeleri mümkündü. O sayede onbinlerce Türk vatandaşı da çifte vatandaş statüsünü korudu. Ancak Kohl döneminde gerçekleştirilemeyeni SPD ile Yeşiller gerçekleştirdi ve Türkler başta olmak üzere 'üçüncü ülkelerden' gelenlere çifte vatandaşlık yolunu kapadı. Bu nedenle 50 bine yakın Türk kökenli insan Alman vatandaşlığına geçtikten sonra yeniden Türk vatandaşlığını da aldıkları için otomatik olarak Alman vatandaşlığını kaybetti. Bu insanlar yıllardır burada yaşadığı halde 3 ay, 6 ay ve bir yıl gibi oturma izni verilerek güç duruma düşürüldü. Olur mu böyle bir şey? Bu tamamen haksızlıktır ve insafsızlıktır' dedi.