Kerbela’dan Sivas’a ağıtlar yakıldı

Güncelleme Tarihi:

Kerbela’dan Sivas’a ağıtlar yakıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2006 00:00

Sivas katliamında yakılan 35 aydın ve sanatçı Köln’de AABF’nin düzenlediği \"Kerbela’dan Sivas’a - Ağıttan Umuda\" adlı etkinlikle anıldı. Ağıtların yakıldığı, semahların dönüldüğü gecede yaklaşık 15 bin kişi, şiddetin ve katliamların olmadığı bir dünya için kardeşlik mesajları verdiler.

Haberin Devamı




Ağıttan Umuda
Köln’de Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) düzenlediği "Kerbela’dan Sivas’a - Ağıttan Umuda" adlı etkinlikte Sivas Katliamı´nda yakılan 35 aydın ve sanatçı için ağıtlar yakıldı. Köln Arena’yı dolduran yaklaşık 15 bin kişi, Sivas’ta yaşamının yitirenler için ağıtlar söyleyerek şiddet ve katliamların olmadığı bir dünya için kardeşlik mesajları verdiler. Türk, Alman, İngiliz, İranlı, Afrikalı ve Güney Amerikalı sanatçıların sahne aldığı etkinlikte, türkülere 160 bağlamanın yanı sıra şefliğini Betin Güneş’in yaptığı filarmoni orkestrası da eşlik etti.

Aleviler aydınlığın çimentosundur

Konuşmasında 35 aydın ve sanatçının yakıldığı Madımak Oteli’nin müze yapılması gerektiğini vurgulayan AABF Genel Başkanı Turgut Öker şunları söyledi: "Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz´da Sivas’ta 35 canımızın yakıldığı Madımak Oteli’nin önünde, oranın müze yapılması gerektiğini haykıracağız. Aydın ve sanatçılarımızın yakıldığı yerin et lokantası yapılması insanlık dışıdır. Türkiye’nin ırkçılara, yobazlara teslim edilmemesi gerekiyor. Aleviler olarak Türkiye’ye sahip çıkmalıyız. Aleviler aydınlığın çimentosudur. Aleviler olarak siyasi yapı içinde daha etkin olacağız."

Daha aydınlık bir Türkiye

Çok sayıda Türk ve Alman politikacının katıldığı gecede Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir, konukları Türkçe, Kürtçe, Almanca, Zazaca ve Arapça selamladıktan sonra, "Devletin bütün inançlara aynı mesafede olduğu aydınlık bir Türkiye istiyoruz. Alevi’siyle Sünni’siyle bunun için mücadele ediyoruz ve edeceğiz. Türkiye’yi Avrupa Birliği (AB) içinde daha aydınlık ve daha demokrat bir ülke olarak göreceğiz" şeklinde konuştu.

SPD Federal Parlamento Milletvekili Frank Schwabe de konuşmasında, "Türkiye’nin Alevilere daha fazla demokrasi sağlaması gerekir. Türkiye AB’ye ancak böyle girebilir" dedi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Sorumlusu Thomas Kufen da ırkçılık ve ayrımcılığa karşı çıkılması gerektiğini belirtti. Geceye Türkiye’den katılan Alevi- Bektaşi Federasyonu’ndan Turan Eser, Türkiye’de Kürt’ten Türk, Alevi’den Sünni yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.

Barış ve kardeşlik için dua

Etkinliğin ’Dinler Bahçesi’ adlı bölümünde Katolik, Protestan, Musevi, Ermeni Kilisesi’nden din adamları ile Alevi dedesi, barış, kardeşlik ve dünyada katliamlar olmaması için dua ettiler. Etkinliğin bu bölümünde Sünni’leri temsil eden bir din görevlisinin bulunmaması dikkat çekti.

Konu hakkında bilgi aldığımız AABF Genel Sekreteri ve organizasyonunun genel sorumlusu Ali Ertan Toprak, "Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nden (DİTİB) bir din görevlisi gönderilmesi talebinde bulunduk. Ancak yoğun program gerekçesiyle gönderemeyeceklerini belirttiler. Biz de üzgünüz. Sünnileri temsil eden bir din adamının bulunmasını isterdik" dedi. Tiyatrocu Renan Demirkan ile Mehpare Çelik’in sunduğu etkinliğin genel sanat yönetmenliğini Necati Şahin yaptı.

Hakan AYTAŞ- Nurhan YALINKILIÇ / KÖLN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!