Kenya'da şüpheli bir kişi THY uçağına binerken yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Kenyada şüpheli bir kişi THY uçağına binerken yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 10:17

Kenya'nın başkenti Nairobi’de bir alışveriş merkezinde dört gündür süren rehin alma eylemi, düzenlenen operasyonla sona erdi. Geriye ise yanıt bekleyen onlarca soru kaldı.

Haberin Devamı

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, "Saldırganları bozguna uğrattık, biz kendi görevimizi tamamladık” dedi ve dört günlük kanlı eylemin korkunç bilançosunu açıkladı: 61 sivil, 6 güvenlik görevlisi ve 5 terörist hayatını kaybetti. Ayrıca ülkede üç günlük yas ilan edildi.

Saldırıda hayatını kaybedenler arasında, sekiz aylık hamile Türkiye kökenli Hollandalı Elif Yavuz'un yanı sıra Kenyatta'nın yeğeni ve yeğeninin nişanlısı da var. Kenya Kızılhaçı 63 kişinin halen kayıp olduğunu açıkladı. Öldürülen beş terörist dışında 11 El Şebab üyesi ise yakalanarak tutuklandı.

THY UÇAĞINA BİNERKEN YAKALANDI
Eylemle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, polisin, THY'ye ait uçakla ülkeden ayrılmaya çalışan bir İngilizi sorguladığı bildirildi.

Daily Mail'in haberine göre, 35 yaşındaki erkek şüpheli, önceki gün öğleden sonra Jomo Kenyatta Havaalanı'nda THY'ye ait bir uçağa binmek isterken yakalandı.

Haberin Devamı

Gözaltının Kenya polisinin bazı saldırganların kadın kılığına girerek alışveriş merkezinden kaçtığı yönündeki iddiaları soruşturması kapsamında gerçekleştiği bildirildi.

Somali asıllı olduğuna inanılan İngiliz, yüzünde morluk olması, koyu renk güneş gözlükleri ve şüpheli hareketleri nedeniyle dikkat çektiği bildirildi.

İngiliz pasaportu gerçek görünen zanlının Kenya vizesi bulunuyor ancak Kenya'ya girdiğine dair bir kayıt yok.

BEYAZ DUL BİLMECESİ
Kenya Dışişleri Bakanı Amina Muhammed, saldırganlar arasında iki ya da üç ABD vatandaşı ile bir İngiliz'in bulunduğunu söyledi. İngiliz basını söz konusu İngiliz'in, “Beyaz Dul” lakaplı radikal İslamcı İngiliz kadın militan Samantha Lewthwaite olabileceğini öne sürdü.

Lewthwaite, 7 Temmuz 2005'te İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen ve metro istasyonlarıyla otobüsleri hedef alan intihar saldırılarının faillerinden olan intihar eylemcisi Jermaine Lindsay'in eşi. Lewthwaite'in El Kaide ile aktif bağlantıları biliniyordu.

Kenyatta, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. El Şebab ise saldırıda “Beyaz Dul” iddiasını yalanladı. Yapılan açıklamada, “Böylesi askeri operasyonlarda kız kardeşlerimizi kullanmayız” dendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!