Güncelleme Tarihi:
UNICEF’in "2012’de Çocukların Durumu: Kentsel Dünyada Çocuklar" adlı raporunda, milyonlarca çocuğun şehre çok yakın yaşamasına rağmen temel hizmetlere ulaşamadığı vurgulandı. Raporda, varoşlarda yaşayan çocukların sıklıkla su, elektrik ve sağlık hizmeti sıkıntısı çektiği belirtilerek, politika belirleyicilere, şehir planlamalarının çocukların ihtiyaçlarının karşılanacağı şekilde yapılması çağrısında bulunuldu.
UNICEF, çocuklar arasındaki en büyük eşitsizliğin kasabalar ve kentlerde ortaya çıktığına işaret ederek, pek çok kentsel bölgede büyük fırsatlar ve mahrumiyetin yan yana olduğunu bildirdi. Raporda, kentsel bölgelerdeki çocukların üçte birinden fazlasının nüfus cüzdanının bile bulunmadığı, bu yüzden yetkililerce varlıkları bilinmeyen bu çocukların sosyal programlardan da yararlanamadığı kaydedildi. Bu oranın, kırsal bölgeden kentlere göçün en yüksek olduğu Afrika ve Asya’da yarıya çıktığı belirtildi.
Dünya nüfusunun yarısından fazlasının kent ve kasabalarda yaşadığı, bunların bir milyarının çocuk olduğu ifade edilirken, 2050’ye kadar nüfusun üçte ikisinin kent ve kasabalarda yaşayacağı tahmin ediliyor. Şehirde yaşayan yoksul çocukların çoğunun okullara gönderilmediğine, aile bütçesine katkı için işe gitmeye zorlandığına, bu işlerin de bazen tehlikeli olabildiğine de dikkat çekildi. Raporda, çocukların insan tacirlerinin de hedefinde olduğu, 2,5 milyon kişinin insan tacirleri tarafından kaçırılarak çalışmaya zorlandığı, bunların yüzde 25 ila 50’sinin çocuk olduğu kaydedildi.
Kurum, 2010’da yaklaşık 8 milyon çocuğun 5 yaşına gelmeden öldüğünü, bunların yaklaşık üçte birinin ölüm sebebinin açlık, diğerlerininse zatürre, ishal ya da doğum komplikasyonları olduğunu bildirdi.