Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 'Kene Zirvesi"nde bir araya geldi. Toplantıdan alınacak tedbirlere ilişkin kararlar çıkarken, kenelerin biyolojik silah olarak kullanılabileceğine ilişkin tartışmaların da gündeme geldiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 'Elde ettiğimiz bulgular neticesinde biyolojik silah olarak kullanıldığı kanaatinde değiliz" dedi.
Ölümcül kene vakalarının artması üzerine, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, dün akşam yaklaşık 3.5 saat süren 'Kene Zirvesi"nde bir araya geldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığında düzenlediği toplantıda zirveden çıkan kararlara ilişkin bilgi verdi. Buzgan, zirvede, kenelerin biyolojik silah olarak kullanılabileceğine ilişkin tartışmaların da gündeme geldiği belirterek, 'Biyolojik silah olarak kullanımı mümkün; ancak elde ettiğimiz bulgular neticesinde biyolojik silah olarak kullanıldığı kanaatinde değiliz. Bilim adamlarımızın görüşleri bu yönde. Ayrıca daha kolay yolla uygulanacak biyolojik silahlar var" dedi.
ZOONOZ HASTALIKLAR MERKEZİ KURULUYOR
Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 2008 yılı vaka sayısının 492, kaybedilen hasta sayısının ise, 30 olduğunu bildirdi. Buzgan, 2002 yılından itibaren ise, 100 köyde 2312 KKKA vakası tespit edildiğini, bu hastaların ise, 122sinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Buzgan, 3 bakanın kene tehlikesine karşı bir araya geldiği kene zirvesinde alınan kararları ise şöyle sıraladı:
'-Hastalığa yakalananların analizi yapıldığında, az sayıda sağlık personeli ile çalışma ve ziyaret amaçlı olarak kırsal bölgelerde bulunan az sayıda kişi dışında, vakaların tamamı tarım ve hayvancılıkla uğraşanlardır. KKKA açısından kentsel bölgelerde risk oldukça düşüktür.
-İletişimle ilgili stratejiler tekrar gözden geçirilecek ve riskli kırsal alanlarda yaşayanlarda farkındalık oluşturulması ve olumlu davranış değişikliği geliştirilmesi çabaları arttırılarak sürdürülecek.
-Riskli bölgelerde kene popülasyonunun azaltılması amacıyla büyükbaş hayvanlarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca tedarik edilmiş olan ilaçların ücretsiz kullanımına devam edilecek.
-Riskli köylerde ev ev dolaşılarak vatandaşın bilgilendirilmesine ve Sağlık Bakanlığınca tedarik edilen ve elbiselere sürülerek koruyuculuk sağlayan ilaçların riskli köylerde ücretsiz dağıtımına devam edilecek.
-Zoonoz ve vektör kaynaklı hastalıkların tek elden yönetimi, AR-GE çalışmalarının yürütülmesi, konuyla ilgili uzmanların bir araya getirilerek ortak çalışmalarının temini gibi sebeplerle Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilgili Bakanlık temsilcilerinin de yönetiminde yer alacakları bir merkez oluşturulacak. Zoonoz hastalıklarla ilgili olacak olan bu merkez, AR-GE çalışmalarına ağırlık verecek.
-Aşı ve koruyucu immün serum çalışmalarında her türlü destek sürdürülmeye devam edecek.
-Ayrıca 28 Haziran Cumartesi günü ise, İstanbulda medya yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlenecek."
Müsteşar Yardımcısı Buzgan, aşı çalışmalarının devam ettiğini belirterek 'Şu an için hastalığın tedavisinde ve korunmada uygulanabilecek bir ilaç ve aşı bulunmuyor. Bu nedenle, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının kontrolünde bireysel korunma tedbirleri oldukça önemli" dedi. Buzgan, hayvanlar için kullanılacak aşının bir yıla kadar hazır olacağını bildirdi. Toplantıda ayrıca kene kovucu spreyin nasıl uygulanacağı da gösterildi.