Güncelleme Tarihi:
HAMBURG Belediye Sarayı'nda Sosyal Demokrat Parti tarafından düzenlenen “Almanya-Türkiye, Ortak Tarihe Bakış” konulu toplantıda konuşan Daimler AG şirketinin 1983-95 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığını yapan Edzard Reuter, Nazi Almanyası döneminde ailesiyle birlikte sığındığı Türkiye'de geçirdiği günleri hala unutamadığını söyledi.
Eski Dışişleri Bakanı ve SPD'nin Federal Parlamento Grubu Başkanı Walter Steinmeier'in de konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı, Federal Parlamento SPD milletvekili Aydan Özoğuz yönetti. Başkonsolos Devrim Öztürk, Nazi döneminde Türkiye'de yaşayan ve bugün Yaşar Kemal'in kitaplarını Almanca'ya çeviren Cornelius Bischof ve Birleşmiş Milletler'in Basın Özgürlüğü eski raportörü Freimut Duve de izledi.
Minnet borcum var
Sosyal Demokrat Partili olduğu için babası Ernst Reuter'in Nazi döneminde Almanya'yı terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Reuter, şunları söyledi: “1933'de Hitler iktidara geldiğinde diğer muhalifler gibi Sosyal Demokrat Parti milletvekili olan babam Ernst Reuter Lichtenburg Toplama Kampı'na atıldı, işkence gördü. Uluslararası protestolar üzerine salıverildi kısa süre sonra tekrar toplama kampına atıldı. İkinci kez salıverilişinde İngiltere'ye gitti. Ancak orada kendisine iş verilmedi. Bu arada Türkiye'ye kaçan muhalif Fritz Baade babama 'Ankara'ya gel' dedi. Türkiye babamı çağırdı ve Ticaret Bakanlığı'nda iş verdi. 1935'te Ankara'ya yerleştik. Türkiye bize ekmek, gelecek verdi. Hayatımızı kurtardı. 1946'da tekrar Almanya'ya döndük ama Türkiye ile bağımız hiç kopmadı. Ben bugün hala kendimi Türk olarak görüyorum. Çünkü Türkiye'ye çok şey borçluyuz. Bunu her yerde anlatarak minnet borcumu ödemeye çalışıyorum.”
Türkiye'yi dışlayanları kınıyorum
Eski Alman Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, toplantıdaki konuşmasında Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği üzerinde durarak, bazı kişilerin Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmadığı yönündeki iddialarını hayretle karşıladığını söyledi. "Bugün tam üyeliğine karşı çıkanlar, Türkiye ile anlaşmaların CDU'lu Adenauer döneminde yapıldığını bilmiyor mu?" diyen Steinmeier, şunları söyledi: "Almanya'yı Hitler dönemi sonrası tekrar kuranlara binlerce siyasetçi, bilim adamı, sanatçıya kucak açan Türkiye, bugün neden Avrupa'ya ait sayılmasın? Karşı çıkanlar gerçekleri görmüyor. Halen Türkiye'ye başka bir kıta, kültür, değer coğrafyası göstererek dışlamak isteyenleri kınıyorum. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği basit parti politikalarına alet edilmeyecek kadar önemli, temel ve partilerüstü bir konudur. Ben bu konunun parti politikalarına alet edilmesinden rahatsızlık duyuyorum.”