Güncelleme Tarihi:
AVUSTURYA’nın başkenti Viyana’da "Türk Hastalar Günü“ dizenlendi. Rudofsspital Hastahanesi'ndeki etkinliğe çok sayıda Avusturyalı ve Türk uzman doktor katıldı. Doktorlar, bağırsak hastalıklarının sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilg verdiler. Viyana Başkonsolosu İbrahim Mete Yağlı ve çok sayıda vatandaşımıs sağlık gününde hazır bulundu.
Rudolfstiftung Hastanesi dahiliye uzmanı, başhekim Dr. Thomas Feichtenschlager, bağırsak hastalıklığı yaşayanlar derdini anlatmakta çekingen davrandığının altını çizdi. Prof. Dr. Amir Kurtaran ise "Bu çekingenliğin diğer bazı kültürlerde, örneğin İslam kültüründe daha ağır bastıyor. Hastalık zaten her insan için korku ve kaygı yaratan bir durumdur. Korkuları yenmenin en önemli unsuru, hastayı ve yakınlarını hastalık hakkında aydınlatmaktır. Hastalıklarıyla ilgili önemli bilgileri anlayacakları bir dilde anlatmaktır. O yüzden programdaki tüm sunumlar Türkçe ve Almanca olarak yapıyoruz“ Şeklinde konuştu.
Bilgilendirme toplantısında kürsüye çıkan Gastroloji ve Hepatoloji Bölümü Başkanı Univ. Prof. Christian Mandl‚ sık sık ishal, alt karında ağrı, tuvalate çıkarken kolik sancıları, genel bir hastalık, halsizlik hali, ateş gibi şikayetleri olanların derhal bir doktora başvurmaları gerektiğini anlattı.
Avusturya’da yaklaşık 80.000 kişi kronik iltihabi bağırsak hastalıklarından şikayetçi olduğunu anlatan konuşmacılar; "Fakat çoğunun tam teshisi konulup, tedavisi baslayana kadar 4 yıl gibi uzun, zorlu bir süre geçmektedir. Bunun başlıca sebebi, yardım merkezlerinin az olması, klinik uzmanlar ve pratik hekimler arasındaki iletişim eksikliği ve kronik iltihabi bağırsak hastalıklarının hastalar tarafından tabu olarak görülüp, dile getirilmesinde çekince duyulmasıdır“ dediler.
Etkinliğe katılan Viyana Başkonsolosu İbrahim Mete Yağlı da bir konuşma yaptı. Yağlı konuşmasında “Böyle bir etkinliği düzenleyen doktorlarımıza çok teşekür ederim“ diyerek, kendi dilinde sağlık hizmeti almanın hastaların tedavisinde çok daha başarılı sonuçlar vereceğinin altını çizdi. Türk doktorlardan Prof. Dr. Amir Kurtaran ve Dr. Melek Can katılımcılar ve hastalar ile tek tek görüşmeler yaptılar.