Güncelleme Tarihi:
Kadın Hakları
Daha çok Almanya’da Necla Kelek gibi yazarlar tarafından gündeme getirilen `ezilen Türk kadını’ olgusunun tartışıldığı toplantıda yazılan kitaplarda doğruların bulunmasına rağmen, kullanılan üslubun ve değer yargısına varan saptamaların çarpıtıcı özelliğinin ağır basması nedeniyle olumsuz etki yaptığına dikkat çekildi.
Günlük yaşamdan örnekler veren Nükhet Kıvran, Almanya’da özellikle Türkler´e karşı yoğun bir önyargının baskın olduğunu vurgulayarak, ``Okullardaki veli toplantılarında çoğu zaman türbanlı annelerin daha bilinçli olduğu göze çarpıyor. Fakat önyargılardan daha çok türbanlı kadınlar etkileniyor. Avrupalılar´ın zaten çok dar çerçeveye indirgediği başörtülü kadınları, bizler de kategorilere koyarak değerlendiriyoruz. Önce bu eleştiriyi kendimize yapmamız gerekiyor’’ dedi.
Kelek’in yazdıklarının büyük bir kısmının doğruları yansıttığını belirten Kıvran, ``Bir kadın bilgisayar öğrenmek için başvuruyor, sonra kocası `bunlar burada ne yapıyor’’ diye peşinden geliyor. Kabul edilecek gibi değil’’ şeklinde konuştu.
Necla Kelek gibi yazarların kültüre bağlı açıklamalar yaptıklarını dile getiren Ahmet Naz ise, bir insanın ait olduğu kültürden yola çıkarak, genel değerlendirmelere varmanın yanlış olduğunu vurguladı.
Kelek’ten önce de çok değerli bilimcilerin aynı konuları defalarca irdelediğine dikkat çeken Naz, ``Ancak hiç birine ödül verilerek, bu kadar gündemde tutulmadı. Çünkü buradaki amaç üzüm yemek değil bağcı dövmek. Necla Kelek kitabında görücü usulü yapılan evlilikleri değerlendirirken ta eski dönemlerdeki dedelerinin cariye pazarlamış olmasını, bugünkü Türkler´in kadın alıp sattığı iddiasına kadar getiriyor.
Bu tür çarpık yaklaşımlar da oryantalist zihniyetli batılıların çok hoşuna gidiyor’’ şeklinde konuştu. Naz, ``Elbette öz eleştiri gerekiyor. Ama çarpıtmadan’’ şeklinde sözlerine devam etti.Eğitimci Zühal Bilir de Necla Kelek gibi yazarların kışkırtıcı yanının tabu olan konuları tartıştırması açısından yararlı olduğunu belirterek, ``Gerçekten son zamanlarda özellikle kadınlar arasında İslam’a bir yöneliş var.
Önceden Türban takmayan bayanlar, şimdi karşımıza türbanlı olarak çıkıyor. Neden diye sorduğumuzda `bu topluma olan isyan duygumuzdan’’ şeklinde cevap veriyor. Toplumdaki dışlanma o kadar yaygın ki artık insanlar karşı koymak için araç arıyor. Elbette Türkler arasında görücü usulü evlenme, aile içi şiddet gibi sorunlar yaygın. Ancak bunun çözümü de kendimizde yatıyor. Daha çok eğitim, çocuklara daha fazla zaman ayırma ve bilinçli tepki gibi’’ şeklinde konuştu.
MÜNİH