Güncelleme Tarihi:
Fatih Sultan Mehmed’in 1463 yılında Bosna’ya giriş yaptığı, 1992-1995 yılları arasındaki savaşta önemli bir direniş göstererek Doğu Bosna’da Çetniklerin tek düşüremediği kent olan Gorajde’de düzenlenen 14. Kardeşlik Festivaline Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, beraberinde yardımcılarının da bulunduğu 32 kişilik heyetle katıldı.
Gorajde ile geçen yıl ”kardeş şehir” protokolü imzalayan Ak, bu ziyarette Drina Nehri kenarına Kayserili hayırseverlerce yaptırılan ”Kayseri Camii”nin yanına içinde derslik, yemekhane, misafirhane, konferans salonu ve müftülük binasının yer alacağı bir kültür merkezinin yapılacağı müjdesini verdi.
Gorajde Belediye Başkanı Muhammed Ramoviç’e projeyi sunan ve kısa süre içerisinde yapımına başlanacak kültür merkezinin bir yıl içinde tamamlanarak Gorajde halkının hizmetine sunulacağı bildirildi.Ramoviç, kültür merkezinin yaklaşık bir milyon avroya mal olacağını ve böylesi önemli bir yardımdan dolayı Keçiören Belediye Başkanı Ak’a teşekkür etti.
AA SARAYBOSNA TEMSİLCİLİĞİNE ZİYARET
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna-Hersek’teki temasları kapsamında AA Saraybosna Temsilciliğini de ziyaret etti.
Ak, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek’e ilk kez iki yıl önce geldiğini ve Gorajde’de yapılan Kayseri Camisi’nin açılışına katıldığını elirterek, burada Gorajde Belediyesi ile de ”kardeş belediye” protokolü imzaladıklarını ifade etti. Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Gorajde’nin stratejik olarak önemli bir yerde bulunduğuna işaret eden Ak, ”Bizim açımızdan Fatih’in Bosna’ya ilk girdiği yerin burası olması da çok önemlidir. Gorajde savaş sırasında uzun süre kuşatma altında kalmasına rağmen teslim olmamış ve büyük bir kahramanlık göstermiştir” dedi.
Mustafa Ak, Gorajde kentine yapılacak kültür merkezinin bu yıl içerisinde temel atma törenini gerçekleştireceklerini ve bir yıl içinde tamamlayacaklarını belirterek, böyle bir yatırımın Gorajde halkı arasında büyük sevinç yarattığını söyledi.
Kayseri Camisi’nin yanına yapılacak kültür merkezinin alt katında ise alışveriş merkezi olacağını belirten Ak, buradan elde edilecek gelirle merkezin giderlerinin karşılanacağını kaydetti. Ak, kültür merkezinin yanına ise çocuklar için oyun alanı yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin Bosna-Hersek’e karşı olan ilgisinin her geçen yıl giderek daha da arttığını belirten Mustafa Ak, şunları kaydetti:
”Başbakanımızın Bosna’ya karşı olan ilgisi de söz konusudur. Bu bölgenin tekrar ilgi alanımızın içerisinde olması gerekiyor, çünkü bu insanlar bizleri bekliyor ve bu yüzden her kurum ve kuruluşun buraya ilgi göstermesi gerekiyor. Bizler bir yerel yöneticiyiz, ancak sadece kendi bölgemizle değil, başka bölgelerle de ilgileniyoruz. Bazen bize ’Ne işiniz var Bosna’da?’ diyorlar. Halbuki biz büyük millet, büyük devletiz, bunun sorumluluğunun da ağır olduğunu bilmemiz lazım. Sadece kendi derdimizle uğraşmak, kendi bölgemizle ilgilenmek doğru değildir.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler sonrası AK Parti Genel Merkezinde yaptığı balkon konuşmasında, ”İstanbul kadar Saraybosna da, Beyrut da, Gazze de kazanmıştır” sözlerini anımsatan Ak, ”O ufkun, o vizyonun ne kadar geniş olduğunu ve Türkiye’deki seçimlerin dünyayı ne kadar ilgilendirdiğini Başbakanımız çok bariz bir şekilde söylemişti. Bizler de o sözün gereğini yerine getirmek için buralardayız” dedi.
”Biz kendimizi dışarıya çıktığımız zaman daha iyi tanıyoruz” diyen Ak, ”Kendi içimizde, kendi yurdumuzda, kendi durumumuzun farkında değiliz, ama ne zaman dışarıya çıksak, başka ülkeye gitsek Türkiye’nin büyüklüğünü, bu anlamdaki vizyonunu ve Türkiye’den olan beklentileri daha iyi görebiliyoruz” diye konuştu.
SREBRENİTSA İLE DE ”KARDEŞ ŞEHİR” PROTOKOLÜ İMZALANACAK
Mustafa Ak, Bosna-Hersek temasları kapsamında Temmuz 1995 yılında soykırımın işlendiği Srebrenitsa kentini de ziyaret ettiklerini ifade etti. Srebrenitsa Belediye Başkanı Osman Sulyiç ile görüşmelerinde, Keçiören ile ”kardeş şehir” olmak istedikleri yönünde teklif aldıklarını söyleyen Mustafa Ak, bu teklife olumla yanıt verdiklerini ve kısa süre içerisinde protokol hazırlayarak Srebrenitsa ile ”kardeş şehir” olacaklarını kaydetti.
Srebrenitsa’nın zor bir süreçten geçtiğini, şehirlerini terk etmek zorunda kalanların geri dönüşleri için konut ihtiyacı ve istihdama yönelik sıkıntılar olduğunu belirten Ak, ”Onlara destek olmak ve onlara yardım etmek bizim boynumuzun borcudur. Biz de borçlarımızı ödemeye çalışacağız” dedi.