Kaykın’ın uyum formülü empati

Güncelleme Tarihi:

Kaykın’ın uyum formülü empati
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 14:45

Uyum, son yıllarda Almanya’da toplumsal ve siyasal yaşamın anahtar kavramlarından.

Haberin Devamı

Federal hükümetten, eyaletlere, hatta yerel yönetimlere kadar hemen her yürütme organının uyumla ilgili bir birimi var. Çok sayıda politikacı, hükümetlerinin ‘uyum bakanı’, ‘sorumlusu’, ‘danışmanı’ gibi sıfatlarla bu alandaki politikaları geliştiren, uygulayan, koordine eden kadroların başında görev alıyor.

Hedef, çeşitli nedenlerle bu ülkeye gelip, yaşamlarını artık burada sürdüren ve onların bu ülkede doğan çocuklarının, torunlarının, yani Almanya’nın ‘yeni yerlileri’nin uyumu. Ve her birim, doğal olarak bağlı olduğu hükümeti oluşturan partinin ya da partiler koalisyonun farklı uyum politikasını uyguluyor. Batı eyaletlerinde ve Berlin’deki çalışmaların önemli bir bölümü de doğal olarak Türkiye kökenlilere yöneliyor.

ÜÇ BAKAN, BİR MÜSTEŞAR

Artık Türklerin yoğun yaşadığı eyaletlerin üçünde Türk kökenli uyum bakanları var. Birinde de ilgili bakanlığın müsteşarı Türk kökenli. 3’ü bakan, biri müsteşar, bu politikacıların hepsi de Almanya’ya çalışmak üzere göç etmiş insanların, bu ülkede büyümüş, Türkçeyi ve Almancayı mükemmel kullanan çocukları. Örneğin, Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (NRW) hükümetin Çalışma, Sosyal İşler ve Uyum Bakanlığı’nın Müsteşarı Zülfiye Kaykın. Ailesi Almanya’ya geldiğinde 9 yaşında olan Kaykın, Türklerin en yoğun olduğu Duisburg’da büyümüş.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) federal yönetim kurulu üyesi olan Kaykın, iki yıldır KRW’de Entegrasyon Bakanlığı Müstarlığı’nı yürütüyor. Uyumda sadece ülkenin yeni yerlilerine değil, çoğunluk toplumuna yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini de vurguluyor. Bu alanda “Yeni bir tartışma dili geliştirilmeli” diyor.

Bunun için de anahtar kavramı, ‘empati’. Kaykın, empati yoluyla hem çoğunluğun, hem de ‘yeni yerlilerin’ birbirilerini tanımasıyla, entegrasyon alanındaki zorlukların giderilmesinde olumlu adımlar atılabileceğini savunuyor. Kaykın, 2012 için ‘empati’yi ‘yılın kelimesi’, ‘kayıp’ı ise ‘yılın en kötüsü’ olarak öneriyor.

Ailemizin gazetesi

NRW Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Mörfelden Walldorf’taki Avrupa Hürriyet baskı tesislerini gezdi. Kaykın, Doğan Media İnternational Genel Müdürü Sevda Boduroğlu ve Hürriyet Yurtdışı Yayınlar Yönetmeni Halit Çelikbudak’tan Hürriyet’in Avrupa baskıları ve baskı tesisiyle ilgili bilgi edindi. Kaykın, bazı temaslar için Hürriyet merkezinde bulunan Hürriyet Yayın Direktörü Fatih Çekirge ile sohbet etme fırsatı da buldu. Hürriyet tesislerinden çok etkilendiğini söyleyen Kaykın, “Hürriyet, ailemizin gazetesi. Ben de Hürriyet okuyarak büyüdüm. Şimdi de güne Hürriyet okuyarak başlarım. Burası müthiş bir tesis. Gördüklerimi, ve yaşadıklarımı herkese anlatacağım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!