Katolik Kilisesi’den hükümete göç eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Katolik Kilisesi’den hükümete göç eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00

Almanya Katolik Kilisesi, federal hükümetin, evlilik yoluyla aile birleşimi yaş sınırını 21’e yükseltme planlarını ve sınır dışı tutukevlerindeki uygulamaları sert bir dille eleştirdi.

Haberin Devamı




Karl Kardinal Lehmann
Katolik Kilisesi Konferansı Başkanı Karl Kardinal Lehmann, Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu ancak bunun bir çok insan tarafından hala kabullenilmediğini belirtirken, yabancılara karşı savunma refleksiyle hareket edildiğini söyledi.

21´e yükseltme planı

Berlin’de düzenlenen Katolik Papazlar Konferansı’nda göç politikası ve yabancılar hukuk üzerine Katolik Kilisesi’nin görüşlerini açıklayan Lehmann, hükümetin evlilik yoluyla aile birleşimi yaş sınırını 21’e yükseltme planlarını eleştirirken, "Yabancı eşlerin Almanya’ya evlilik yoluyla giriş yapabilme yaş sınırı 21’e yükseltilmesi ve eşlerin Almanya’ya girişinden önce Almanca dil bilgisi şartı koşulması planları bize göre ailenin korunmasıyla uyuşmamaktadır" dedi.

Almanya’daki sınır dışı yöntemlerini de eleştiren Kardinal Lehmann, sınır dışı tutukevlerindeki bir çok kişinin avukatıyla görüşme hakkı bulunmadığına dikkat çekti. Kardinal Lehmann, yabancılar dairelerindeki memurların artık mahkeme kararı beklemeden bir yabancıyı sınır dışı tutukevine gönderebilmesine izin vermeyi öngören düzenlemenin, durumu daha da kötüye götüreceğini belirtti.

Eksiklikler var

Katolik Kilisesi Konferansı Göç Komisyonu Başkanı Josef Voss ise, "Hazırlanan tasarıda zorla evlilik, sahte evlilik ve insan ticareti gibi konularla mücadele edilmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ancak, evlilik yoluyla aile birleşmi yaş sınırının 21’e yükseltilmesinin bu konularla mücadele için geçerli olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Voss, zorla evliliklerin önüne geçilmesi bahanesiyle yaş sınırının 21’e yükseltilmesinin 21 yaşının altında evlenen herkesi "zorla evlendirildi" zannı altında bırakacağını da kaydetti.

Papaz Voss, uzun süreden beri Almanya’da yaşadığı halde kısa ve uzun süreli oturma izni verilen yabancıların burada kalması konusunda da hükümetin bir an önce karar vermesini istedi.

Özellikle çocukları burada dünyaya gelmiş ve okula yerleşmiş bu konumda ki ailelere oturma izni verilmesi ve topluma kazandırılması gerektiğini kaydeden Voss, sınırdışı tutukevlerinde kalanlara insani muamelelerin uygulanmasında bir takım eksiklikler tespit ettiklerini de ifade etti.

Murat TOSUN / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!