Karnaval ve oruç zamanı

Güncelleme Tarihi:

Karnaval ve oruç zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:00

Perşembe günü, saat 11.11 ’den beri Almanya’nın belirli bölgelerinde karnaval başladı. Pekala neden sadece belirli bölgelerde? Bir milyondan fazla insan sokaklarda ve bütün firmalar ve resmi daireler kapalı olduğu halde, neden Köln „Rosenmontag“ günü ters yüz oluyor, keza Berlin’de hayat normal devam ederken? Berlin’li memur Düsseldorf, Mainz yada Aachen’deki meslektaşını aramaya kalkdığında kimseye ulaşamıyor. Almanya Karnaval konusunda bölünmüş bir ülke.

Haberin Devamı

Bu gerçek, dini farklılıklara dayanmakta. Geleneksel olarak protestan olan Kuzey ya da Doğu Almanya ’da karnaval fazla yaygın değil. Karnavalın merkezleri daha çok batı ve güneydeki katolik bölgelerde. Bazıları karnaval kelimesini latinceye bağlıyor. „Carne vale“ „ete veda“ anlamını taşıyor. Önümüzdeki çarşamba „Aschermittwoch“ günü 40 günlük oruç zamanı başlıyor ve Paskalya bayramında sona eriyor. Daha çok Güney Almanya ’da bilinen „Fasching“ yada „Fastnacht“, yani oruç zamani arefesi, benzer dini bir oluşum çağırıştırıyor.


Önümüzdeki oruç zamanı bize bir kez daha farklı din ve kültürler ile ortak yönlerimizi gösterebilir. Hristiyanların oruç zamanında, kişi kendini sakınır, alkol kullanmaz, sigara veya başka şeylerden vazgeçer, kefaret uygular ve yoksul kimselerle paylaşır. Bu, tıpkı Ramazan ayında olduğu gibi değil midir? Oruç zamanı Hristiyan ve Müslümanlar arasında bir ortaklık değil midir?

Haberin Devamı

Bir hikaye beni özellikle etkiledi. Geçen Ramazan ayında taksi ile giderken, Türk olan şöför benden, kısa bir süreliğine durmak için, izin istedi. Arabanın bagajına gitti, bir sişe su çıkardı, içti ve ardından bana o gün hiç birşey içmediğini anlattı. Gün boyunca oruç tutmuştu ve saate göre güneş o an batmıştı.


Bir insanın inancını böyle açıkça yaşaması beni etkiledi. Biz Hristiyanlar bundan ders çıkartabiliriz. Belkide önümüzdeki çarşamba günü başlayacak olan oruç zamanında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!