Güncelleme Tarihi:
Birbirinden ilginç ve renkli kostümleriyle sokaklara dökülen karnavalcılar, geçit töreninde büyük coşku yaşadı. Geçit törenlerini izleme için çevre kentlerin yanı sıra çeşitli ülkelerden de çok sayıda katılım oldu. Müzik ve dans eşliğinde geçitlerde özel hazırlanan araçlardan halka dağıtılan binlerce ton şekerleme ve çikolata adeta kapışıldı.
Milyonlar izledi
Karnavalın başkenti sayılan Köln’deki geçidi bir milyona yakın insanın izlediği belirtildi. Yaklaşık 10 bin kişinin eşlik ettiği ve 100 civarında aracın yer aldığı Köln karnaval konvoyu saat 10.30’da harekete geçti. Konvoy içinde kuklalar ve maketlerle donatılan özel araçlar dikkat çekerken, her yıl olduğu gibi politikacıların ve ünlü isimlerin komik kuklaları büyük ilgi gördü. Bu yıl istifa eden Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un kuklası karnavalda ilgi topladı. Yunanistan’ın neden olduğu Euro krizi, FDP’nin oy kaybı da ti’ye alınan konulardan oldu.
Çocuklar sevindi
Karnavalda en çok çocuklar şekerleme toplayarak eğlendi. Karnaval konvoyunun geçişi sırasında minikler “Kamelle” diye bağırarak şekerleme istedi. Karnavala rengarenk kostümleriyle katılan çocuklar şeker ve çikolataları toplamak için birbirleriyle yarıştı. Kimi zaman da hareketli karnaval şarkılarına eşlik ettiler. Havanın açık olması nedeniyle bu yıl karnavala katılımın daha yoğun olduğu görüldü.
Türkler de eğlendi
Köln’deki kutlamalarda Türk aileler de karnavala büyük ilgi gösterdiler. Deniz Aydın-Açıkgöz karnavala çocukları Ekin (5) ve Eylül (3), Nilgün ve Nebi Balaban çifti çocukları Furkan (6), Neva (4) ve Berkkan (3), Filiz Şahbudak ise çocukları Atakan (3) ve Asya (2) ile katıldı. Deniz Aydın-Açıkgöz, “Karnaval çok iyi geçti. Çocuklarımla şeker topladık. Karnavala her yıl katılırız. Havanın açık olması da büyük şanstı” diye konuştu. Nilgün Balaban ise “Çocuklarımızla güzel bir karnaval geçirdik, mutluyuz” dedi.
Karnaval nedir?
BEŞİNCİ Mevsim olarak adlandırılan karnaval eğlenceleri başta Köln, Bonn, Düsseldorf ve Mainz olmak üzere ülkenin belirli kentlerinde düzenleniyor. Karnaval etkinlikleri özellikle Ren Havzası çevresinde yaşayan Katolik kesime özgü bir gelenek olarak bilinir. Karnaval geleneği, kış mevsiminin barındırdığı varsayılan kötü ruhların kovulması adetine dayanır. Karnaval kutlamalarının ardından Hıristiyanlar için ‘Fasten Zeit’ denilen geleneksel oruç dönemi başlar. Güneyde ise Fashing olarak adlandırılır.
Her yıl 11 Kasım’da başlayan karnaval sezonu boyunca, çeşitli karnaval dernekleri tarafından değişik yerlerde etkinlikler düzenleniyor. Karnaval eğlenceleri sonuna doğru yaklaşıldığında sokak eğlencelerine dönüşerek doruğa ulaşır. Son yedi günlük bölüm içerisinde alkol tüketimi doruğa yükselirken, insanlar yılda bir kez olsun normal yaşamın dışına çıkar.
Kortej araçlarının geçtiği ‘Pembe Pazartesi’ diye adlandırılan ‘Rosenmontag’ günü şenlikler bir kez daha doruğa ulaşır. Kent sokakları konfeti ve şekerleme yağmuruna tutulurken, çeşitli karnaval dernekleri sokaklarda karnaval araçlarıyla geçitler düzenler. Üzerlerinde politikacıların değişik boylarda karikatürize edilmiş çeşitli kukla ve figürlerinin yer aldığı dev araçlar, konvoy halinde hareket ederken, kortejin iki yanında yer alan karnaval çılgınlarına da hediyeler dağıtılır. Karnaval etkinlikleri ‘Kül Çarşamba’ diye adlandırılan ‘Aschermittwoch’ günü son bulur. Gece, gündüz devam eden eğlenceler kötülükleri temsil eden bir kuklanın ateşe verildiği ‘Aschermittwoch’ etkinliğiyle sona erer.