‘Kardeş kavgası’nda uzatmalara gidildi

Güncelleme Tarihi:

‘Kardeş kavgası’nda uzatmalara gidildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2018 16:45

Almanya’da koalisyon ortağı iki kardeş parti arasında çıkan mülteci kavgası ay sonunda yapılacak AB zirvesine kadar ertelendi. İçişleri Bakanı ortak bir sonuç çıkmazsa, mültecileri Almanya sınırından geri çevireceğini söylerken Başbakan Merkel, “Böyle bir otomatizm olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon ortağı iki kardeş parti arasında patlayan kavgada uzatmalara gidildi. Mültecilerin Almanya sınırından çevrilmesi konusunda birbiriyle ayrı düşen kardeş partiler CDU/CSU yönetim kurulları, kavga üzerine bugün ayrı ayrı toplandı. Hükümetin küçük ortağı CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, mülteci sorununda Avrupa ülkeleriyle ortak bir çözümü savunan Başbakan Merkel’e iki hafta süre tanıdı. Seehofer, Merkel 28-29 Haziran’da yapılacak AB zirvesinde ortak bir anlaşma sağlayamazsa, mültecileri sınırdan geri çevirme uygulamasını resmen başlatacağını açıkladı.
Merkel’e zirvede ortak bir anlaşma sağlaması için “Bol başarılar diliyorum” diyen Seehofer, eğer zirvede bir uzlaşı çıkmazsa, daha önce Avrupa ülkelerine giriş yapmış olan mültecileri Almanya sınırından geri çevirme kararını hemen uygulamaya koymada çok kararlı olduğunu vurguladı. Seehofer uygulamanın belki bir iki gün gecikebileceğini, çünkü Merkel zirveden döndükten sonra sonucu kendisiyle görüşmek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

‘İKİ HAFTA’YI KABUL ETTİ AMA...
Partisi CDU yönetim kurulu toplantısından sonra kameralar önüne çıkan Merkel, CSU’nun iki hafta süre önerisini kabul etti. Ancak uzlaşı sağlayamazsa, otomatik olarak mültecilerin sınırdan çevrilmesi önerisini reddetti. Merkel zirvede ortak bir çözüme ulaşmak için çalışacağını, ancak bir sonuç alınmadığı takdirde, bunun otomatik olarak mültecilerin sınırdan çevrilmesi anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Merkel “Otomatizm yok” dedi.
Zirveden döndükten sonra 1 Temmuz’da partisi CDU Meclisi’ni toplayacağını ve görüşmelerde elde edilen sonucu anlatacağını kaydeden Merkel, bundan sonraki adımların bu toplantıda ele alınacağını kaydetti.
Hükümetin küçük ortağı CSU lideri Seehofer, başka Avrupa ülkesine giren mültecilerin ilk kayıtlı olduğu Avrupa ülkesine geri gönderilmesini istiyor. Başbakan Merkel ise Almanya’nın tek başına hareket etmesine karşı çıkarak, Avrupa ülkeleriyle ortak bir çözümde anlaşmak gerektiğini savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!