Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da 2004 yılından yayınlanan kararname Türkiye’de aşçı getirilmesini yasaklıyor. Federal Çalışma Bakanlığı’nın yayınladığı kararnameyle Almanya’da açılan hiçbir Türk restoranı, 2004 yılından beri aşçı ihtiyacını Türkiye’den karşılayamıyor.
Bu durum Türk mutfağının leziz tatlarını restoranlarında sunmak isteyen Almanya’daki Türk işletmeleri mağdur ediyor.
KESİN DİLLE YASAK
Kararnamede Türkiye’den aşçı getirilmesinin yasaklanmasına gerekçe olarak önceki yıllarda yeteri kadar aşçının geldiği ve ayrıca Almanya’da yaşayan çok sayıdaki Türk arasında yeni aşçıların yetiştirilmesinin mümkün olduğu gösteriliyor.
Türkiye’den ve parçalanan eski Yugoslavya’dan aşçı getirilmesini durduran aynı kararnamede, Çin, Japonya ve Tayland gibi uzak doğu ülkelerinde aşçı getirilmesine izin veriliyor. Bu ülkelerden gelecek aşçılara uygulanacak prosedür de ayrıntılı olarak ele alınıyor. Türk ve Yugoslav aşçıların ülkeye gelmesini engelleyen kararname restoran sahipleri tarafından da ayrımcı olarak niteleniyor.
MESLEK EĞİTİMİ YAPSINLAR
Federal Çalışma Bakanlığı Sözcülerinden Christian Westhoff, genelgenin 2004 yılında yayınlandığını ve sadece Türk ile eski Yugoslavya ülke aşçılarını kapsadığını doğruladı. Westhoff, neden sadece Türk ve Yugoslavlar sorusuna ise Almanya’da çok sayıda Türk ve Yugoslav vatandaşı yaşadığını ve istenilirse buradaki Türkler arasında aşçı ihtiyacının karşılanabileceğini savundu. Westhoff, buradaki Türk gençleri arasında çok sayıda işsiz ve mesleği olmayanları aşçı olarak yetiştirmenin mümkün olduğunu da söyleyerek yayınlanan ayrımcı genelgeyi savundu.
Westhoff’a Türk mutfağının çok zengin olduğunu ve sadece döner ile kebaptan oluşmadığını hatırlattığımızda da bunu bildiğini söylemekle yetindi.
TÜRK MUTFAĞI KÜÇÜMSENİYOR
Berlin’in Çalışma, Uyum ve Kadınlardan Sorumlu Senatörü Dilek Kolat da, aşçılara yasak getiren kararnameyi eleştirdi. Kolat, “Kararnamenin sadece Türk ve eski Yugoslav ülke aşçılarının gelmesini yasaklayıp diğer ülke aşçılarına izin vermesi kabul edilemez. Bu ayrımcılıktır. Türk mutfağının aşçılarını burada yetiştirmek çok zor. Bu denendi ve başarılı olamadı. Türk mutfağı sadece döner ve kebaptan oluşmuyor. Almanya dünyaya açık bir ülke. Her yönüyle açık bir ülkenin Türk ve Yugoslav mutfağına sınırlama getirmesi kabul edilemez” dedi.
İşte o kararname
Kasım 2004’te yayınlanan 2.26.215 No’lu kararnamede Türkiye’den aşçı getirilmesinin yasaklanması şu sözlerle yer alıyor: Yugoslavya ve Türkiye’den aşçı getirilmesi durdurulmuştur. Restoranların aşçı ihtiyacı burada çok sayıda yaşayan Türk ve Yugoslav kökenliler arasında ve daha önceki dönemde Almanya’ya gelmesine izin verilen aşçılarla giderilebilir. Uzman aşçı ihtiyacı ayrıca burada yaşayan Türk ve Yugoslav kökenli gençlere verilecek meslek eğitimiyle de mümkündür.