Kapılarımızı genç göçmenlere açalım

Güncelleme Tarihi:

Kapılarımızı genç göçmenlere açalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 18:47

Federal Alman İş Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Heinrich Alt, çağın önemini anlamayanlar da bulunduğuna işaret ederken, işverenlere göçmen kökenli gençlere meslek eğitimi kapılarını açmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Federal İş Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Heinrich Alt, işverenlere göçmen kökenli gençlere meslek eğitimi için kapılarını açma, velilere de çocuklarına yardımcı olma çağrısında bulundu. 'Biz hep birlikte bu ülkede yaşıyoruz ve sorunları da birlikte çözmeyi denemek zorundayız' diyen Heinrich Alt, ne yazık ki göçmen kökenli çok sayıda gencin hala eğitimin öneminin bilincinde olmadığını söyledi.

Heinrich Alt, Hürriyet'in meslek eğitimine dönük sorularını şöyle yanıtladı:

Soru: Türk kökenli kaç genç her yıl meslek eğitim yeri aramaktadır?

Alt: Bu yıl meslek eğitimi yeri arayan kızlı erkekli Türk genci sayısı 32 bin 235'tir. Bu oran geçen yıla göre yüzde 4.6 daha yüksektir. Bu rakam tabii Federal İş Ajansı'nda kayıtlı rakamlardır. Genelde ise meslek eğitimi yeri arayanların oranında bir yıl öncesine nazaran yüzde 3.8'lik bir düşüş olmuştur.

GENÇLER İKİ KÜLTÜRLÜ

Soru: Meslek eğitimi yaşındaki Türk gençleriyle ne gibi tecrübeleriniz oldu?

Alt: Yapılan toplantılarda, meslek eğitimi fuarlarında ve işletmelerde konuştuğum Türk gençlerinin meslek eğitimi yapmaya çok arzulu olduklarını gördüm. Ama bizim asıl başımızı ağrıtan göçmen kökenli çok sayıda gencin eğitimin ne denli önemli olduğunun bilincinde olmamasıdır. Gençlerin önemli bir bölümünün ders notları çok kötü. Bu da işletmelerin kendilerine başvuranlara meslek eğitimi yaptırmalarını zorlaştırmaktadır. Türk gençleri iki kültürlü yetişmektedir. Bundan hepimizin yararlanması gerekir.

Soru: Meslek eğitimi yeri arayan gençlere ne tavsiye edersiniz?

Alt: Her şeyden önce gençler bir meslek eğitimi yeri bulmak için kendileri çaba göstermeliler. Çünkü ne istediklerini kendileri herkesten daha iyi bilirler. O nedenle onlar gereken girişimde bulunmalı. Burada şuna da dikkat etmek gerekir. Her zaman hayal edilen meslekte ısrar edilmemeli. O alanda bir meslek eğitimi yeri bulunamıyorsa, başka alanlara da başvurulmalı. Örneğin hemşire olmak isteyen biri yaşlılara bakım alanında da meslek eğitimi yapmayı denemeli. İlerde kendi yaşamlarına yön verebilmeleri için gençler esnek olmalı. Federal Çalışma Ajansı'nın uzmanları bu konuda kendilerine yardımcı olabilirler.

Soru: Meslek eğitimi seçerken nelere dikkat etmeli. Gelecek şansı olan meslek dalları hangileridir?

Alt: Belirli meslek dallarının ön plana çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Gençler hangi mesleği seçeceklerini ve yaşamlarını hangi meslekte kazanacaklarını kendileri belirlemeli. Tabii yapacakları işten zevk de almalılar. Soru: Veliler ne yapmalı? Alt:Ben velilerin çocuklarını meslek seçerken desteklemelerini arzu ederim. Her şeyden önce veliler çocuklarının herhangi bir dalda meslek eğitimi yapmaları için çaba sarf etmeli. Göçmen kökenli velilerin çoğunun bu alanda yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını ad biliyorum. Bu konuda aydınlatma çalışmaları yapılması gerekmektedir.

Çağı anlamalıyız

Soru: Alman işletmelerin göçmen kökenli gençlere kapılarını açmadığı ve dışladığı yönünde iddialar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Alt: Almanya'da hala çağın işaretlerini anlamadıkları için göçmen kökenli gençlere meslek eğitimi yaptırmayan bazı işverenler de vardır. Göçmen kökenli tüketicilerin hangi ürünleri arzu ettiklerini ve kimden satın almak istediklerini bilmek her şirket için önemlidir. Bu alanda ciddi bir pazar vardır ve bu pazar önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecektir. Hem Alman hem de göçmen kökenli işverenler kapılarını meslek eğitimi yapmak isteyen gençlere açmalılar.

Sorunları birlikte çözelim

Soru: Göçmen kökenli işverenlerin çoğunun meslek eğitimi yaptırmadığı bilinmektedir. Bu alanda neler yapılması gerekir?

Alt: Bu işverenlerle ve işletme yöneticileriyle konuşmak en iyi yöntemdir. Bu nedenle bir Federal Çalışma Ajansı olarak gelecek yıl Sanayi ve Ticaret Odaları, Türk-Alman sanayi ve Ticaret Odası ve diğer kurumlarla işbirliğini yoğunlaştıracağız. Hepimiz birlikte bu ülkede yaşıyoruz ve sorunları da birlikte çözmeyi denemek zorundayız. Göçmen kökenli veya değil hepimiz bu konuda üzerimize düşeni yapmalıyız.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!