Kanseri koklayan köpek klonlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kanseri koklayan köpek klonlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 12:34

Kanser hücrelerinin kokusunu alıp hastalığı erken teşhis eden köpeklerin en başarılısı olan Marine klonlanıyor.

Haberin Devamı

Japonya’da kanser hücrelerini koklayarak hastalığı erken teşhis edebilen köpekler eğiten bir merkez, bu alanda en iyi köpekleri Marine’i klonlattığını açıkladı. Güney Kore’deki biyoteknoloji şirketi RNL Bio’ya klonlatılan siyah bir labrador olan Marine, Japonya’daki St. Sugar Kanser Koklayan Köpek adlı merkezin sahibi Yuji Satoh’un köpeklerinden biri. Satoh’un altı buçuk yaşındaki köpeği Marine’den klonlanmış fetus, geçen ay bir taşıyıcı anne köpeğe nakledilmiş.

Geçirdiği bir rahatsızlık yüzünden rahmi alınan Marine üreme yetisini de böylece kaybetmiş. Satoh, 2005’te dünyanın ilk klon köpeğini yaratan Seul Üniversitesi uzmanlarının, Japonya’da köpeği Marine’den deri örnekleri aldıklarını ve bu örnekleri proje için Güney Kore’ye götürdüklerini anlatıyor.

Bolca kopyalanacak

Satoh heyecanlı; 'Dünyada kanserin kokusunu alan bir köpek ilk kez klonlanacak. O, kanser kokusu alma konusunda dünyanın bir numarası, onu klonlayıp çalışmalarımızı geliştirmek istiyoruz' diyor.
Projeyi ortaklaşa yöneten Satoh ve Güney Koreli firma, iki klon üretip onları Satoh’un merkezinde eğitme kararı almış. Köpeklerden biri üniversitede üzerinde çalışılmak üzere Güney Kore’ye götürülecek, diğeriyse merkezde kalacak.

İki köpekle başlayan proje başarıya ulaşırsa, ekip Marine’den daha fazla köpek klonlayacak. Satoh, Marine’in bolca klonunu üretip dünyaya dağıtmayı planladıklarını söylüyor. RNL Bio’nun son benzer projesi ölen pitbull’unu tekrar üretmek isteyen ABD’li kadına klonladıkları köpek olmuştu. Seul’de bir ulusal üniversite de 2005’te dünyanın ilk klon köpeğini, bir Afgan tazısı olan Snuppy’yi üretmişti.

Hasta hücre kokusu farklı

Çeşitli ülkelerden çok sayıda araştırmacı, köpeklerin kanser, meme, prostat, cilt ve akciğer kanserini erken ve tedavi edilebilir bir aşamada, kişinin idrar örneklerini koklayarak teşhis edebilmesi üzerine çalışmalar yapıyor. Uzmanlar, kanser hücrelerinin, sağlıklı hücrelerde bulunmayan ve köpekler tarafından teşhis edilebilen bir koku taşıdığı savından yola çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!