Güncelleme Tarihi:
Roche firmasının düzenlediği etkinliğe, Türkiye’den Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği Pembe Hanım temsilcisi Nevval Sevindi katıldı.
Sevindi, Türkiye’de özellikle kadınlarda görülen meme ve yumurtalık kanser türlerinde kültürel bir takım önyargıları aşmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Hasta terk ediliyor
Türkiye’de kanserli hasta veya yakınları dayanışma derneklerinin sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Sevindi şöyle devam etti: “Genelde doktorların kurdukları dernekler var. Ancak hasta veya yakınlarının dernekleri az. Pembe Hanım derneğimiz bu bağlamda hasta haklarını korumaya ve hastanın çıkarına olan her m şeyi yapmaya çalışan bir dernek. Bu nedenle 2012 yılını kadın kanserleri yılı ilan ettik. Meme kanseri, rahim kanseri, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri türlerinin Türkiye’de farklı kültürel boyutları da var. Örneğin, organlarını kaybeden kadınlara kadın gibi muamele yapılmıyor. Ya da eşleri tarafından terk ediliyorlar. Bu durumdaki kadınlar maddi-manevi ciddi sorunlar yaşıyorlar.”
Roche firmasının hastalarla dayanışma dernekleri ile düzenlediği 3’üncü toplantı olduğunu belirten Sevindi, “Toplantıya Brezilya’dan, Rusya’dan, Avrupa’nın farklı ülkelerinden toplam 19 temsilci katıldı. Özellikle yumurtalık kanseri konusunda faaliyet gösteren çok az dernek var. Buradaki toplantıda birbirimizin görüşlerini paylaşıyoruz, yaptığımız kampanyaları tanıtıyoruz. Birbirimize nasıl destek olabiliriz ve neler yapabiliriz, bunları ele alıyoruz“ dedi.
Özellikle yumurtalık ve meme kanseri konusunda 10 yıl öncesine göre daha iyi tedavi imkanları olduğunu da kaydeden Sevindi, şunları söyledi: “Yeni bulunan ilaçlar sayesinde önümüzdeki yıllarda hayatta kalma oranı artacak. Yumurtalık kanseri sinsi kanserlerden biridir. Belirtileri genelde boşver deyip geçilen kanserlerden. Kadınlık halleri diye bakılıyor. Bu konuda bir uyanıklık sağlamaya çalışıyoruz“ dedi.