Güncelleme Tarihi:
Avrupa Kalp Ritm Birliği Eğitim Komitesi ?yesi de olan Prof. Dr. Görenek, ?oğu zaman basında kalp krizi olarak yer alsa da ger?ekte sahadaki sporcu ölümlerinin kalp krizinden ziyade, kalp ?arpıntılarından, yani ritm bozukluklarından kaynaklandığını bildirdi.
Ani sporcu ölümlerinin en önemli sebeplerinden birinin bu kalp ?arpıntıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görenek, şöyle konuştu:
"Çarpıntılar doğuştan kalp kaslarında kalınlaşma olan sporcularda ortaya ?ıkabileceği gibi kalbinde yapısal bozukluk olmayanlarda da izlenebilmektedir. En ölümcül kalp ?arpıntıları kalbin karıncıklarından kaynaklanmaktadır. Çoğunda genetik yatkınlık vardır. Normalde insanların kalp kulak?ıkları ile karıncıkları arasında tek bir elektrik iletim sistemi mevcuttur, ancak bazı kişilerde bu iletim sistemi bir değil, iki adet olmaktadır. İşte tamamen genetik nedenlerle olan bu durumlarda zaman zaman ölümcül ?arpıntılar oluşabilmektedir. Dolayısıyla kişi bu ?arpıntının etkisiyle koşarken birden düşüp bayılabilmekte, hatta ölebilmektedir."
Prof. Dr. Görenek, günümüzde sporculardaki ve gen?lerdeki kalp ?arpıntılarının tedavisinde son derece olumlu gelişmelerin elde edildiğine işaret ederek, bu tür rahatsızlıkların önceden tespit edilmesi durumunda özel radyo dalgaları kullanılarak anjiyo benzeri işlemle bunların tedavisinin mümkün olabildiğini kaydetti.
Bazı hastalarda ise şoklama yapan pillerin hayat kurtarabildiğini anlatan Prof. Dr. Görenek, şöyle devam etti:
"?zellikle ailesinde erken yaşta ölümlerin olduğu gen? sporcular mutlaka kalp a?ısından dikkatle incelenmelidir. Aksi takdirde tamamen sağlıklı görülen bir sporcu aniden sahada ölebilmektedir. Bu bakımdan özellikle müsabaka tarzı sporlara dikkat edilmelidir. Ciddi kalp ritm bozukluğu olanların müsabaka sporu yapması sakıncalıdır. Buna izin verilmemelidir."