Kalp nakli şansını kaçıran hastaya kalp pili

Güncelleme Tarihi:

Kalp nakli şansını kaçıran hastaya kalp pili
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 12:36

Adana’da bürokratik engeller nedeniyle uçağı kaçırdığı öne sürülen, Antalya’daki kalp nakli ameliyatına yetişemeyen 54 yaşındaki Emine Baş’a kalp pili takıldı. Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, 20 yıldan bu yana kalp yetmezliği çeken ve 2 yıldan bu yana kalp nakli bekleyen 4 çocuk annesi Emine Baş’ın yapılan tetkiklerinde kalp nakline ihtiyaç olmayabileceğinin ortaya çıktığını, kalp pili takılarak tedavisinin yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Kalp hastalığının neden olduğu karın ağrısı nedeniyle Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde tedavi edilen Emine Baş’ı, geçen perşembe günü Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden arayan doktorlar, uygun kalbin bulunduğu müjdesini verirken, hastanedeki bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle Emine Baş, tarifeli uçağa geç kalınca kalp nakli şansını kaybetti.

Geçen yılda uçak bulamadığı için kalp nakline gidemediği ortaya çıkan Emine Baş’ın durumu gazete ve televizyonların haber bültenlerine yansıyınca Sağlık Bakanlığı ve Adana İl Sağlık Müdürlüğü, müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattı. Bu arada Emine Baş, Seyhan Uygulama Hastanesi’nde Doç.Dr. Murat Çaylı tarafından muayene edildi. Hastaya kalp nakline gerek olmadığını belirleyen Çaylı, dün 1.5 saat süren ameliyatla Emine Baş’ın kalbine piyasa değeri 25 bin lira olan kalp pili taktı. Hastayla birlikte açıklama yapan Doç.Dr. Murat Çaylı, Emine Baş’ın yaşadığı süre boyunca aynı sıkıntıyı bir daha yaşamayacağını söyledi. Hastanın kalp fonksiyonlarının tamamen düzeldiğini belirten Doç.Dr. Çaylı, şöyle konuştu:



"Hastamızda sebebi bilinmeyen kalp yetersizliği hastalığı vardı. Kalp fonksiyonu tamamen bozulmuştu. Kalbin kasılma fonksiyonu yüzde 50 olması gerekirken yüzde 25’lere kadar düşmüştü. Bu tür hastalara daha önceleri kalp nakli yapılıyordu. Ancak günümüzde yeni teknolojiyle yeni kalp pilleri sayesinde bu tür hastalara kalıcı kalp pili takılarak kalp fonksiyonlarının artması sağlanıyor. Hastamıza da 1.5 saat süren bir operasyonla, 3 kalp boşluğuna da kablo yerleştirilerek pil takılmıştır. Bu sayede bozuk olan elektriksel aktivite düzeltilmiştir."

"KALP NAKLİ GEREKLİ DEĞİL"

İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ise, yapılan muayenede hastaya kalp naklinin gerekli olmadığının belirlenmesi üzerine kalp pilinin takıldığını belirtti. Hastanın tedavisinin yapıldığını belirten Kemik, şunları söyledi:

"Hastamıza geçmişte kalp nakli için teşhis konulmuşsa da son çıkan pillerle tedavisi yapıldı. Daha önce hastaya pille tedavi olabileceği söylendiği halde hasta yakınları bu tedavi şekline inanmamışlar. Hastamıza kalp naklinin çok gerekli olmadığı bize söylenince, durumunu yeniden gözden geçirdik. Kalp pili takılınca sorun çözüldü. Hastanın Antalya’ya gidemeyişinde çok büyük ihmal yok. Ancak bakanlık ve müdürlüğümüzün soruşturması devam ediyor."

Kalp pilinin takıldığı Emine Baş ise ameliyatın ardından ağrılarının azaldığını söyledi. Antalya uçağını kaçırdıkları gün çok büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten Baş, "Şimdi çok iyiyim. Kalp naklinde 1’inci sıradaydım. Gidemeyince sorunlar yaşandı. Ama çok şükür şimdi iyiyim. Kalp pili takıldığı için memnunum. Daha önce ağrılardan duramıyordum. O gün havaalanında uçak gidince, ’Yaşamak için son şansım gitti’ dedim. Ama kalp piliyle tedavi olabileceğim söylenince çok mutlu oldum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!