Güncelleme Tarihi:
Norveç ve Finlandiya'da yaklaşık 40 yıl süren ve 20 bin doğum üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, bebeklerde kalp hastalıkları görülme oranının arttığını ortaya koydu.
Cleveland Clinic Türkiye Ofisi'nden yapılan açıklamada, "yeni doğumlarda kalp hastalıkları görülme oranına" ilişkin yaklaşık 40 yıl süren ve 20 bin doğum üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları paylaşıldı.
Açıklamada, bebeklerde kalp hastalıklı doğum oranının artmasıyla daha fazla bebeğin küçük yaşlarda kalp ameliyatı olduğu belirtilerek, tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde bu bebeklerin erken dönemde tedaviyle normal bir hayat sürebilmesinin mümkün olduğu kaydedildi.
Kalp hastalıklarıyla doğan bebeklerin 50 yıl önce yüzde 15'i hayatta kalırken, tıp dünyasında elde edilen gelişmelerle geçmiş döneme göre daha karmaşık işlemlerin gerçekleştirilebildiği aktarılan açıklamada, bu sayede önemli sorunlarla hayata başlayan bebeklerin normal bir hayat sürmelerine olanak sağlandığını vurgulandı.
Açıklamada, "Başarı oranlarının yükselmesindeki sebepler; gelişmiş teknolojiler ve prosedürler sayesinde doğuştan kalp sorunlarının erken tespit edilmesi, anesteziyoloji dahil yeni ameliyat teknikleri ve daha iyi ameliyat sonrası yoğun bakım. Neredeyse tüm doğuştan kalp sorunları, şu anda kabul edilebilir riskle ameliyatla tedavi edilebilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Bu konudaki gelişmelerin "cesaret verici" olarak nitelendirildiği açıklamada, kalp sorunlarıyla doğan hastaların tipik olarak yaşam boyu kalp muayenelerine ihtiyaç duyduğu, yaşlanmayla menopoz, iktidarsızlık ve çeşitli kardiyovasküler sorunların doğuştan kalp hastalığı geçirenlerde daha karmaşık olabildiği bildirildi.
Açıklamada, "Bu hastaların popülasyonu arttıkça ve yaşlandıkça, pediatrik bakımdan yetişkin bakımına geçişi optimize etmeye çalışmalıyız. Doğuştan kalp sorunları, ameliyatla tedavi edildiklerinde dahi, genellikle uzun süreli tıbbi özen gerektiren koşulları beraberinde getirmektedir" uyarısında bulunuldu.