Güncelleme Tarihi:
Makina sektörü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile OAİB’in (Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği) birlikte düzenledikleri Türk Makine Sanayi ve Kamu Alımları konulu panelde Gaziantep'te masaya yatırıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin makine ihracatının arttığını ama 10 milyar dolarlık makina dış ticaret açığı bulunduğunu belirterek “ İtalya 50 milyar dolar fazla veriyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ancak kalite kaygısıyla yapılan ithalatı makul karşılamıyoruz; zira Türk Makineleri tıkır tıkır işlemektedir” diye konuştu. Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da Türk makina sanayinin yurt dışında fabrika kapattıracak düzeye geldiğini ancak Türkiye'de tercih edilmediğine dikat çekerek, "Kendi evimizde destek bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Toplantıya Savunma Sanayi Müsteşarı Ali Boğa, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Vekili Hasan Gül, DMO Genel Müdür Vekili Gazi Kapan, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahaettin Kaptan katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Ergün “Eskiden kalma alışkanlıklarla, dışarıya kapalı yaklaşımlarla ve kendi kabuğumuza çekilerek, bu ülkede güçlü bir sanayi kurmamız mümkün değildir. Eskiden yerli malı haftaları yapılırdı, ‘yerli malı yurdun malı / herkes bunu kullanmalı’ denilirdi. Biz ise ‘yerli malı yurdun malı / dünya bunu kullanmalı’ diyerek yola çıktık ve aynı yolda yürümeye devam ediyoruz” dedi.
10 milyar dolar açık var
Bakan Ergün, Türkiye’de toplam makine imalatının 20 milyar euro düzeyinde olup, bu rakamın Avrupa ülkelerindeki toplam imalatın yüzde 5’ine eşit olduğunu söyledi. Türk makine sanayi firmalarının dünyanın her yerine ihracat gerçekleştirdiğine değinen Ergün, “2002 yılında 2 milyar dolar olan Türkiye’nin başka yerde sınıflandırılmayan makine ve aksamları ihracatı, 2008 yılında yaklaşık 5 kat artışla, 9.7 milyar dolara ulaştı. Ancak bu kadar başarılı olduğumuz ve dünya kalitesinde üretim yaptığımız bir sektörde, 10 milyar dolara yakın bir dış ticaret açığını izah etmek mümkün değildir. Makine ithalatı, kalite değil de fiyat kaygısı ile yapılsa, belki bunu makul karşılamak mümkün olabilir” dedi.
Avrasya’nın üretim üssü olmalıyız
Makina sektöründe ithal edilen ürünlerin büyük bir çoğunluğunun Türkiye’de de üretilen veya rahatlıkla üretilebilecek olan ürünler olduğuna dikkat çeken Ergün, şöyle konuştu: “Makina alımlarının yurt dışı yerine yurt içinden yapılmasını sağlayacak bazı adımlar atmalıyız. Sanayicimizin zor durumda kalmasına ve halkımızın işsiz kalmasına yol açıyoruz. Ülkemizin Avrasya’nın üretim ve hizmet üssü olması, ihracat gelirlerimizin yükselmesi, ekonomik ve sosyal gücümüzün artması için yerli malı makineler kullanmalıyız. Kaliteli yerlisi varken, yabancısını tercih etmek, zaten kıt olan paranın dışarı gitmesine yol açmakta, yatırımları azaltmaktadır. İşsizliğin ve cari açığın azaltılması için, yaptığımız alışverişe dikkat etmek bir yurttaşlık görevi olmalıdır.”
Dalgakıran: Kamu yabancıdan alıyor
Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, kamu kurumlarının ygeçen yıl 10 milyar dolarlık makina ve ürünü aldıklarını, bunun yüzde 90'lık kısmının yabancı firmalaran alındığını kaydetti. "Türk firmalarının payı sadece yüzde 10" diyen Dalgakıran, "Avrupa'da böyle mi? Orada tam tersi. Yerlilerin oranı yüzde 90" dedi. Artık Türk sanayicisine ülke pazarı ve AB'nin yetmediğini vurgulayarak, Türkiye'nin İran'dan Brezilya'ya kadar bütün pazarları zorlayacak büyük bir atılımın eşiğinde olduğunu kaydeden Dalgakıran . 2008 yılında makina ihracatının krize karşın yüzde 17 artasına karşılık iç pazrada ithal makinaların payının yüzde 69 civarında olduğunu kaydetti. Aynı dönemde dışticaret açığının yüzde 20'sinin makina ithalatından kaynaklandığına işaret eden Dalgakıran, "Türkiye makine sektöründe 13 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermiştir. Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüzde 8 olan makina payını yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz. 2023'te 500 milyar dolar toplam ihdacat içinde makina ihracatı 100 milyar dolar olacaktır. Ancak ülkemizde ithal edilen makinaların yüzde 80'i ülkemizde üetiliyor. Ülkemiz ürünlerinin imaj sorunu hiç hak etmediği halde makina sektörünü etkilemektedir. Sadece bu ithalat nedeniyle binlerce kişi iş bulma şansını kaybetmiştir. Ülkemizde kendi sanayicimize yapılan haksız rekabetin önüne geçilerek kamu alımlarında Başbakanımızın talimatına uyulmasını talep ediyoruz. Kendi evimizde destek bekliyoruz. Vizyonumuz 2023'te dünyada ilk 5 makina ihracatçısı arasına girmektir" dedi.
İtalya’da fabrika kapattırdık
İmalat sanayinde hammadde ve malzeme ithal payının yüzde 72.6 olduğuna işaret eden Dalgakıran, "Yurt içi üretimin olmaması nedeniyle yapılan makina hammadde ve malzeme ithalatının oranı yüzde 46.1'dir. Gelişmiş ve rekabetçi bi makina sektörü yüksek atma değer üretir, pekçok sektöre girdi sağlar, çok geniş bir yan sanayi ile çalışır, dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltır, nitelikli işgücüne iyi gelir sunar ve toplumun refah seviyesini artırır" dedi.
Türk makina sektörünün dış pazarda fabrika kapattıracak düzeye geldiğini vurgulayan Dalgakıran, "Sac işleme makinaları imalatında dünya lideri olan İtalya, ülkemiz nedeniyle bu alanı terketmeye başladı. Talaşlı imalat alanında, havacılık sektörü için AB'nde teknolojinin kalbine 5 eksenli CNC işleme merkezi ihraç edilmeye başlandı" diye konuştu.