'Kalın kafalı' dinozorların en eskisi

Güncelleme Tarihi:

Kalın kafalı dinozorların en eskisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 11:53

Bilim insanları, Kuzey Amerika'daki ve büyük olasılıkla dünyadaki 'kalın kafalı' dinozorların en eski türünü buldu.

Haberin Devamı

Köpek büyüklüğündeki hayvanın, kalın kemikli kafasını diğer dinozorlara 'kafa atmakta' kullandığı sanılıyor. Toronto Üniversitesi'nden bilim insanları Nature Communications adındaki dergide açıkladıkları yeni türün, dinozorların soyağacındaki boşluğu doldurduğunu bildirdiler.

Bilim insanları Acrotolus audeti adındaki yeni türe benzer başka küçük dinozorların da keşfedilmeyi beklediğine inanıyor.

Tas şeklinde kemikli kafa yapısına sahip dinozor, ya da kalın kafalı kertenkele türüne pakisefalosorus deniyor. Pakisefalosorus otobur bir dinozor türü.

Kalın kemikli kafasını diğer dinozorların saldırılarından korunmak için kullandığı sanılıyor. Yeni bulunan Akrotolus, 85 milyon yıl öncesine ait. Büyük bir köpek ağırlığında olan dinozorun, 40 kg ağırlığında olduğu, iki ayak üzerinde yürüdüğü ve yekpare kafatasının üst kısmının 10 santimden kalın olduğu bildiriliyor.

Ontario Müzesi ve Toronto Üniversitesi uzmanlarından Dr. David Evans'a göre fosil, kafatası kalın dinozorların evrim sürecine ışık tutacak. Evans, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bulunan dinozorun ilginç yanı, Kuzey Amerika'da bilinen pakisefalosorusların en eskisi olması, muhtemelen dünyadaki kalın kafalı dinozorların da en eskisi" dedi.

Ağırlığı 100 kilonun altında olan dinozorlara ait fazla fosil bulunmadığı için haklarında diğer türler kadar fazla bilgi yok. BBC /Türkçe

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!