Kalifiye elemana kapılar açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalifiye elemana kapılar açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2008 16:14

Avrupa ülkeleri giderek artan kalifiye eleman açığını gidermek üzere göçmen uzmanlara kapılarını açıyor. Başta Almanya olmak üzere birçok ülke kalifiye göçmene oturma ve çalışma izni şartlarını hafifletmek için bir dizi kararlar alıyor.

Haberin Devamı

Kalifiye eleman açığını dikkate alan Avrupa ülkeleri ekonomileri dışardan geleceke kalifiye göçmenlere kapılarını aralamağa başladı. Hemen hemen tüm Avrupa ülkeleri hükümetleri bir taraftan göç akınına karşı sert önlemleri birer birer gündeme getirirken, kalifiye göçmenin gelmesi için de şartları hafifletici kararlar almaya başladı. Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Çalışma Bakanı Olaf Scholz, dünyada kalifiye insanlar için sürdürülen rekabete Almanya'yı da başarılı bir şekilde dahil edebilmek amacıyla hükümetin bu yönde bir karar aldığını belirtmişlerdi.

Bakan Schaeuble, eylem programıyla itinalı bir şekilde Alman ekonomisindeki kalifiye eleman açığını kapatmak istediklerini ifade ederken Bakan Scholz da, üniversite ya da yüksek okul mezunu olan kalifiye yabancıların Almanya'ya gelmelerinin çok kolaylaşacağını söyledi. Böylece dünyada bu konuda süren rekabette daha başarılı olacaklarını ve bunun Almanya'nın ekonomik büyümesi için çok faydalı olacağını ifade eden Scholz, vasıflı yabancıların da ihtiyaca göre Almanya'ya gelmelerini sağlamak istediklerini kaydetmişti.
NELER YAPILACAK?

- Almanya ’da en az 250 bin Euro’luk yatırım yapan her yabancıya oturma izni verilecek.
- Almanya İçişleri Bakanlığı, AB'ye yeni üye olan ülkelerden Almanya'ya gelecek akademisyenlere 1 Ocak 2009'dan itibaren istihdam piyasasına girmelerinin önündeki tüm engelleri kaldırıyor.
- Kalifiye yabancıların Almanya'da süresiz oturma izni alabilmeleri için yılda 86 bin 400 Euro kazanmalarını öngören uygulamanın sınırı 63 bin 600 Euro'ya indirildi.
- Belirli bir öncelik sırasına göre AB dışındaki ülkelerden gelecek yabancıların da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren istihdam piyasasına girmeleri sağlanacak.
- Almanya dışındaki Almanca eğitim veren üniversite ve yüksek okullardan gelen yabancılar için öncelik araştırması yapılmayacak.
- Çeşitli nedenlerden dolayı oturma izinleri olmamasına rağmen Almanya'da kalmalarına izin verilen göçmenlerin çocuklarının gerekli şartlara sahip oldukları takdirde istihdam piyasasına girmeleri kolaylaştırılacak.
- Eğitimini Almanya’da tamamlayan yabancı öğrencilerin en azından üç yıl Almanya'da çalışabilmesi için gerekli koşullar sağlanacak.

95 BİN MÜHENDİS GEREKLİ

Belli alanlarda kalifiye eleman bulunamamasının Almanya"ya pahalıya mal olduğunu söyleyen Federal Ekonomi Bakanı Michael Gloss özellikle iyi eğitimli mühendis bulmakta zorluk çekildiğine işaret etti. Almanya'da özellikle mühendislik ve teknisyenlik gibi alanlarda kalifiye eleman eksikliği nedeniyle ülkenin yılda 20 milyar Euro zarar ettiği bildirildi.Mannheim kentindeki Avrupa Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, 2014 yılında Almanya’nın 95 bin mühendis ile 400 bin akademisyen açığı olacağını duyurmuştu. Fen bilimleri alanında okuyan öğrenci sayısının azalmasının da bu açıkta önemli rol oynadığı belirtiliyor. Federal İstatistik Dairesi, geçen yıl fen bilimlerine yönelen üniversiteli sayısının yıllar sonra yüzde 9 oranında artmasına rağmen yaşlanan nüfusun ve hızlanan ekonomik büyümenin talebi karşılayamaya yetmeyeceğinden endişeli.

PATRONLAR İSTİYOR

Ekonomi Bakanı Michael Glos'un talimatı üzerine Alman Ekonomi Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, söz konusu eleman eksikliğinin giderilmesiyle Almanya'nın Gayri Safi Milli Hasılasını (GSMH) yüzde 2'ye varan oranda artırması mümkün olacak.
Federal hükümetin yabancı kalifiye elemanları Almanya’ya çekme kararından Alman Ticaret ve Sanayi Odaları ise memnun olduklarını açıkladı. DIHK Başkanı Ludwig Georg Braun, kalifiye yabancı elemanların Almanya'ya getirilmesinin şartlarının kolaylaştırılmasından yana olduklarını belirtti.

Danimarka ve Norveç kalifiyeye istisna yapıyor


Danimarka ve Norveç hükümetleri, özel durumlarda, dışarıdan gelecek yabancılara oturma ve çalışma izni veriyor. Bu kişiler: kontratlı işçiler, din adamları, bilim adamları, araştırmacılar, eğitimciler, pedagoglar, serbest meslek sahipleri, eğitmenler, doktorlar, mühendisler, bilgisayar uzmanları, telefon teknikerleri gibi meslek sahipleri olmaları gerekiyor.
Serbest meslek sahipleri de Danimarka ve Norveç menfaatlerine uygun ise bir iş yeri açmak için ülkede oturma ve çalışma izni alabiliyor. Ancak kişinin yeterli ekonomik imkanı olması, açılacak iş yerinin hissedarı değil, sahibi olması ve günlük iş hayatına aktif olarak katılması gerekiyor. Bir yabancı restoran, manav yada küçük market açmak isterse oturma ve çalışma izni alamıyor. Mutlaka büyük sermayeli iyi bir iş yeri açması ve işçi istihdam edecek olması gerekiyor. Bu kişilere 1’er yıllık oturma ve çalışma izni veriliyor ancak her yıl bir değerlendirme yapılıyor. Firma iyi giderse uzun süreli oturma ve çalışma izni verilebiliyor.
Hollanda kazanca
bakıyor

Hollanda’daki bir işverenin yanına çalışmak üzere gelecek kişinin yılda brüt en azından 47 bin 565 Euro kazanması gerekiyor. Eğer 30 yaşından küçükse bu sınır 34 bin 881 Euro.
Girişimci olarak Hollanda’ya gelen kişide şu şartlar aranıyor: Geçerli pasaport, Hollanda’da geçerli sağlık sigortası, kamu için tehlike oluşturmamak, tüberküloz hastası olunmaması, yeterli paraya sahip olunması (miktar belirtilmiyor), mesleğini icra edebilecek gerekli koşullara uymak, girişimcilikle Hollanda ekonomisine katkı sağlamak.
Yapılacak girişimle Hollanda’nın ekonomik hedeflerine katkı sağlanıp sağlanmayacağı şu kriterlere bakılarak ve bunlara verilen puanlarla belirleniyor: Kişisel deneyim (eğitim, girişimcilik, iş deneyimi), işletme planı (pazar araştırması, ürün ya da hizmet, fiyatı, organizasyon, finans), Hollanda’ya sağlayacağı katma değir (inovasyon, yaratıcılık, yatırımlar). Bu kriterler için toplam 300 puan alınabiliyor. Üç ana noktanın her birine en az 30 puan alınması koşuluyla toplam 90 puan ve üstü ülkeye kabul anlamına geliyor.
Hollanda’da beyin göçü ile ilgili olarak hızlı prosedür uygulanıyor. 2004 yılından bu yana bu tür başvuruları Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nin özel bir birimi değerlendiriyor. Bu hızlı prosedürden yararlanmak için aralarında üniversitelerin de bulunduğu yaklaşık 2600 kurum ve kuruluş özel birime kayıt yaptırdı. Geçtiğimiz yılın Haziran ayı itibariyle hızlı prosedürden 8800 kişi yararlandı. Beyin göçü kapsamında Hollanda’ya gelenlerin aileleri ile 18 yaşın altında çocukları da başvurunun iki hafta içinde karara bağlanmasını öngören hızlı prosedürden yararlanıyorlar.

İsveç kalifiye elemanları kabul etmeye başladı

İSVEǒin kalifiye eleman iş açığını gidermek için başlattığı uygulama 15 Aralık tarihinde yürürlüğe girdi. İşverenler İsveç iş piyasasında aradıkları kalifiye elemanı bulamadıkları taktirde AB içerisinden veya dışından istedikleri branşlardaki elemanı İsveç’e rahatça getirip istihdam edebiliyorlar. İşverenlerin talebi üzerine İsveç’e getirilecek kalifiye elemanlar işverenin izin talepleri çercevesinde çalışma ve oturma müsadesi alabilecekler. İsveç’te daha önce de sınırlı ölçüde kullanılan bu uygulamada 15 Aralık tarihinden itibaren yasal ve uygulamalı olarak yaşama girmişti.
Türk baklavacıda böyle gelmişti

15 Aralık tarihinde uygulamaya başlayan kalifiye elemanlara sınırları açma politikası daha önce de sınırlı olarak uygulamasına başlanmıştı. Türkiye’den Erdal Kaya’da İsveç’e baklava ustası olarak 2005 yılında bu uygulamadan yararlanarak gelen kalifiye elemanlar arasında yer aldı. İsveç’te baklavacı ustası bulamayan bir işveren tarafından 2005 yılına İsveç’e gelen Erdal Kaya, daha sonra eşi Emine Kaya ve çocuklarını da alarak İsveç’e yerleşerek yaşamını sürdürenler arasında ilk olanlar arasında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!