Kaldığımız yerden devam

Güncelleme Tarihi:

Kaldığımız yerden devam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 09:15

NRW’de seçimi kazanan SPD-Yeşiller, ‘Koalisyona devam’ dedi. Sonuçların açıklanmasından sonra Hürriyet’e konuşan SPD’li Başbakan Hannelore Kraft, Türk seçmene teşekkür ederek, “Kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde pazar günü gerçekleştirilen parlamento seçimlerini büyük farkla kazanan SPD ve Yeşiller 20 aylık koalisyon hükümetine kaldıkları yerden devam edecekler. 20 ay boyunca Sol Parti’nin dışarıdan desteğiyle yürüyen koalisyon, bu kez SPD ve Yeşiller’in mecliste çoğunluğu sağlamasıyla seçimden güçlenmiş olarak çıktı. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre SPD yüzde 39.2, CDU 26.3, Yeşiller yüzde 11.3, FDP yüzde 8.6, Korsanlar yüzde 7.8 oranında oy alarak beş yıllığına eyalet meclisine seçildiler.

Milletvekili sayısı arttı
SPD 99 (23’ü listeden), CDU 67 (16’sı listeden), Yeşiller 29 (7’si listeden), FDP 22 milletvekili (5’i listeden) ve Korsanlar 20 milletvekili (5’i listeden) seçildi. Meclisteki yeni dağılım sandalye sayısında da değişikliğe neden oldu. Sonuçlara göre yasal asgari vekil sayısı olan 181, artış göstererek 237’ye çıktı.

İlk demeç Hürriyet’e
Seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra Düsseldorf Eyalet Meclisi’ne gelen SPD lideri Başbakan Hannelore Kraft, burada Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Seçim sonuçlarının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Kraft, “Tüm Türk kökenli seçmenlere teşekkür ederim. Destekleri çok önemliydi” dedi. Kraft, “Kaldığımız yerden, daha da güçlenmiş olarak devam edeceğiz. Başbakan olarak NRW’de kalacağım, hiçbir yere gitmeyeceğim” diye konuştu.

Laschet dönemi mi başlıyor
Seçimden tarihinin en büyük yenilgisiyle çıkan CDU’da ise sessizlik hakim. Başbakan adayı Norbert Röttgen, parti başkanlığından istifa edeceğini açıklarken, Federal hükümetten de eleştiri aldı. CDU’nun NRW Teşkilatı Başkanlığına eski uyum bakanı Armin Laschet’in adı geçiyor. Laschet, iki yıl önce yapılan seçimde başkanlık için aday olmuş, ancak seçimi Röttgen kazanmıştı.

Dört Türk mecliste
NRW’de dört Türk kökenli milletvekili seçilmeyi başardı. SPD’den Bochum milletvekili Serdar Yüksel, Moers milletvekili İbrahim Yetim ve Yeşiller’den Köln milletvekili Arif Ünal ikinci kez seçilirken, CDU’nun Köln adayı Serap Güler listeden meclise girmeyi başardı. İlk kez seçilen Güler, CDU’nun NRW’deki ilk Türk kökenli milletvekili oldu. Sol Parti’nin meclis dışında kalması nedeniyle daha önce milletvekili seçilen üç Türkiye kökenli meclise giremedi. Böylece 15’inci dönem 6 olan Türk kökenli vekil sayısı şimdi 4’e düştü.

Serdar Yüksel (SPD): 1973’te Essen’de doğdu. Tuncelili bir ailenin oğlu. Yaşlı bakıcılığı alanında meslek eğitimi görerek bu alanda çalıştı. Ardından işine paralel olarak üniversiteye kaydoldu ve sağlık alanında eğitim görmeye başladı. Yüksel, 1989’da SPD’ye üye oldu. Gençlik Kolları’nda uzun yıllar çalışıp siyasi deneyim kazandı. 2010’da yapılan seçimde SPD’nin Bochum’dan milletvekili seçildi. Başarılı çalışmalarından dolayı aynı bölgede ikinci kez seçilerek yeniden meclise girdi.

İbrahim Yetim (SPD): 1965’te Dinslaken’de doğdu. Aslen Tuncelilidir. Maden teknisyeni olarak çalışmaya başladı. Bu arada akşam lisesine kaydoldu ve üniversite eğitimine başlayarak iletişim bilimleri okudu. Uzun yıllar yatırım danışmanlığı yaptı. 1991’de SPD’ye üye oldu. 2000- 2010 yılları arasında SPD’de yöneticilik görevi üstlendi. 2010’daki seçimlerde Moers’den milletvekili seçildi. Başarılı çalışmalarıyla öne çıktı. İkinci kez meclise giren Yetim, evli ve bir kız çocuğu babası.

Arif Ünal (Yeşiller): 1953’te Kahramanmaraş’ta doğdu. Türkiye’de kimya eğitimini tamamladıktan sonra 1979’da Almanya’ya geldi. Önce tıp, sonra sosyal uzmanlık okudu. 1995’de Köln’de Göçmenler Sağlık Merkezi’ni kurdu. Halen yöneticiliğini yapıyor. 2010’da NRW’de yapılan seçimlerde Yeşiller’den aday oldu ve eyalet meclisine seçilen ilk Türk kökenli vekillerin arasında yer aldı. Yeşiller’in sağlık konularındaki sözcülüğünü yapıyor.

Serap Güler (CDU): Serap Güler Bartınlı bir ailenin kızı. 1980’de Marl’da doğdu. Babası 1963’te maden işçisi olarak, annesi ise 1979’da aile birleşimiyle Almanya’ya geldi. Kendisinden 15 yaş büyük bir ağabeyi var. Önceki yıl Coşkun Güler’le evlendi. Essen Üniversitesi’nde iletişim bilimleri ve Almanca okuduktan sonra Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Hükümeti’nde çalışmaya başladı. 2007’den bu yana da hükümette görevli. Önce Uyum Bakanlığı Basın Sözcüsü, daha sonra Sağlık Bakanlığı’nda danışman statüsünde çalıştı. İlk kez seçilmenin sevincini yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!