Kadınlarla dayanışma günü

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarla dayanışma günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2008 10:33

Bugün 25 kasım. Kadına yönelik şiddetle mücadele günü. Tüm dünyada çeşitli eylemler yapılacak. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan “Aile içi şiddetle” mücadele konusunda gazetemiz Hürriyet yıllardan beri büyük çaba harcıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde hala kadına yönelik şiddetin varlığını düşünmek bile insanın canını acıtıyor. Aile içinde meydana gelen fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet, kız çocuklarının cinsel istismarı, evde cinsel taciz ve tecavüze maruz kalmaları, zorla evlendirme, tecavüz faili ile evlenmeye zorlanma, zorla bekaret kontrolü ve bununla bağlantılı şiddet, evlilikte tecavüz, kadın sağlığına zarar veren diğer uygulamalar.
Bunların hepsi hala günümüzde geçerli.
-Namus cinayetleri adı altında gerçekleştirilen kadının yaşam hakkına yönelik ihlaller.
-İşyerinde, eğitim kurumlarında, toplum içinde tecavüz, cinsel taciz, sarkıntılık gibi fiziksel ve psikolojik şiddet, fuhuşa zorlama.
-Gözaltı merkezlerinde ve gözaltı merkezleri dışında güvenlik görevlilerince gerçekleştirilen her türlü cinsel şiddet filleri (tecavüz, sözle ve fiziki cinsel taciz, zorla bekaret kontrolü).
-Aile içi şiddet, insan hakları ihlalidir, işkencedir. Aile içi şiddet mağdurları da işkence mağdurları gibi aynı duyguları yaşamakta, aynı travmalardan geçmektedir.
-Kadına yönelik uygulanan şiddet, insan onuruna karşı işlenmiş suçlardandır. Bunun adli ve cezai soruşturmaları etkili ve sonuç alıcı biçimde gerçekleşmelidir.
-Namus cinayetleri adı altında kadının yaşam hakkına yönelik ciddi saldırıların olduğu bölgelerin başında Güney Doğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri gelmesine rağmen, bu bölgelerde tek bir kadın sığınma evinin olmaması bu risk altında bulunan kadınların daha korunaksız olması sonucunu doğuruyor.
-Avrupa Konseyi, 16 44 yaş arası kadınların ölüm ve sakatlanmalarının ana sebebinin aile içi şiddet olduğunu ve bunun kanser ya da trafik kazalarındaki ölüm ve sakatlanma oranından çok daha fazla olduğunu belirtiyor.
Bugün 25 kasım. Şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma günü. Bu gün, yılda bir kez kalmamalı. Her gün yaşanmalı.

İlkel yöntem

Bilmiyorum dikkatinizi çekiyor mu? Türk televizyonlarında elinde sigara olanların eli kararıyor. İçki içenlerin yüzü dumanlanıyor. Yıllar önce çekilmiş filmlerde ki sigara ya da içki içilen sahneler güya sansürleniyor. RTÜK yasak koymuş. Komik görüntüler oluşuyor. Acaba bu türlü bir sansür, dünyanın hangi ülkesinde var? Hangi aklı evvel sigara ve içkiye karşı böyle bir önlem düşünmüş? Böyle bir yöntemle insanların sigara içmelerinin özendirilmesi engellenebilir mi? Bilmiyorum ama bana çok ilkel geliyor.

Sevinsek mi?

Alman Yeşillerin Eşbaşkanlığına Cem Özdemir getirildi. Sevindik. Ama unutmayalım ki Belçika’da ve Hollanda’da, Türk asıllı bakanlar epey bir süreden beri görevdeler. Emir Kır, Belçika’da spor, tarihi anıtlar ve temizlikten sorumlu Devlet Bakanlığını yürütüyor. Nebahat Albayrak ise Hollanda’da Adalet Bakan Yardımcılığı görevinde. Ama bu kişiler, Cem Özdemir kadar konuşulmuyor. Hatırlatayım dedim. Bir de Türklerin en yoğun yaşadığı ülke Almanya’nın bu konuda ne kadar geri kaldığını söyleyeyim dedim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!