Hasan AYCI
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 17:16
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neriman Abadan Unat, Almanya'ya gelen ilk Türk kadınlarının erkeklere oranla çok daha eğitimli olduğunu hatırlatarak, "Ancak 1974 yılından sonra bu durum değişti. Almanların ekonomik kriz çıkması durumunda Türklerin geri döneceği yolundaki hesapları ise tutmadı" dedi.
ALMANYA'da bulunan Prof. Dr. Neriman Abadan Unat, Frankfurt'ta Rhein Main Türk Toplumu Kadınlar Birliği üyeleri ile bir araya geldi. Prof. Abadan Unat, Almanya'da Türk kadının istenilen hızda olmamakla birlikte geliştiğine dikkat çekerek, "Burada bu birliğin başkanı Celile Çıkrıkçıoğlu, 27 Mart tarihinde Frankfurt Belediye Meclisi'ne Yeşiller Partisi'nden aday Hilime Arslaner ve SPD'den aday olan Figen Brandt'ı tebrik ediyorum. Toplumumuz içinde bir yerlere gelmek için mücadele eden kadınlarımıza el birliği ile destek verelim. Onlar önemli adımlar atıyorlar" dedi.
EĞİTİMLİ KADIN GELDİ
60'lı yıllarda Almanya'ya gelen Türk erkeklerin sadece fizik gücüne dikkat edildiği için Türkiye'den Almanya'ya az eğitimli erkeklerin getirildiğini hatırlatan Prof. Abadan Unat, "O yıllarda yaptığımız araştırmalarda gelen erkeklerin yüzde 40'ı 'kürek' gibi sadece bir alet kullanabiliyordu. Türkler'in eşlerini getirmeleri ise yasaktı. Daha sonra ekonomik gereksinmeler nedeniyle ince parmaklı kadınlara ihtiyaç duyulduğu için Türkiye'den kadınlar da getirilmeye başlandı. Gelen kadınlar eğitimliydi. Yapılan araştırmalar bu kadınların büyük bir çoğunluğunun ortalama 30 - 40 alet kullanabildiğini ortaya koydu. İlk kuşak Türk kadınlarının çok sosyal olduklarını, diğer milletlerden insanlarla kaynaşmada sorun yaşamadıklarını gözlemledik. Bunu ilk kuşak erkekler için söylemek mümkün değil. 1974 yılına kadar Türkiye'den ağırlıklı olarak eğitimli kadınlar geldi. O yıllarda yaptığımız bir araştırmaya göre gelenlerden 9 bin öğretmenin Almanya'da işçi olduğunu tespit ettik. 1974 yılından sonra durum değişti. Özellikle aile birleşimi nedeniyle kırsal bölgeden çok kadın geldi. Bunların büyük bir bölümü '40 metre kare Almanya' filminde olduğu gibi Almanya'yı yaşadı. Gelişim kolay olmuyor. Yavaş da olsa gelişmeler var. Bugün Almanya'da yaşayan üçüncü kuşak Türk kadını birinci kuşakta gelen eğitim düzeyi yüksek Türk kadınını dikkate alıyor. İkinci kuşak maalesef yeterince desteklenmedi" dedi.
1963'TE ALMANYA'DA 36 BİN TÜRK VARDI
1963 yılında Almanya genelinde sadece 36 bin Türk bulunduğunu hatırlatan Prof. Abadan Unat, "O yıllarda en küçük azınlık Türklerdi. Almanlar ekonomik kriz ile birlikte, 'Bu Türkler döner' diye düşündüler. Ancak 1968-69 yıllarında yaşanan ekonomik kriz gerçekleri ortaya koydu. Ford fabrikası çoğunluğu Türk 90 bin işçi çıkardı. 'Türkler döner' derken, yapılan araştırmalarda sadece 4 Türk'ün döndüğü tespit edildi. Türkler karşılıklı dayanışma ile krizi atlattı" dedi.
Helmut Kohl'un 16 yıl başbakanlık yapması ile birlikte Türklerin haklarında kısıtlamalar yaşandığını hatırlatan Prof. Abadan Unat, "Kader işte. Türkleri istemeyen Kohl'un Türk gelini oldu. Torunları da şimdi bir Türk kızından" dedi. Almanya'da yaşayan Türk kadınlarının özgürleşmeleri sürecine de değinen Abadan Unat, "Genelde alışveriş özgürlüğünün arttığını gözlemledik. Elbette tek özgürlük bu olmamalı. Gelişme değişik nedenlerden dolayı yavaş oluyor, ama oluyor" dedi.