Kadına şiddet bütün boyutları ile konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Kadına şiddet bütün boyutları ile konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2012 15:36

AVRUPA Türkiyeli İşçiler Federasyonu'na (ATİK) bağlı Yeni Kadın İnisiyatifi, “Kadına yönelik her türlü şiddete hayır” adlı bir sempozyum düzenledi.

Haberin Devamı

Toplumda kadın a yönelik şiddetin tarihten günümüze gelişimin anlatıldığı sempozyum Sternschanze semtindeki ATİK merkezinde gerçekleşti.

Eyalet Milletvekili Filiz Demirel (Yeşiller), Altona ve Mitte Belediye Meclis üyeleri Yusuf Uzundağ ve Bayram İnan'ın da (Yeşiller) destek verdiği sempozyuma çok sayıda vatandaş'ta katıldı katıldı.

Gülbahar: “Babaya, kocaya, çocuğa hizmet ve itaat”
ATİK üyesi Sultan Çiftçi’nin yönettiği sempozyuma avukat Hülya Gülbahar, Avrupa Alevi Kadın Birliği Başkanı Özlem Gökdemir, Ceni Kürt Kadın Evi temsilcisi Halime Kurt ve Yeni Kadın yöneticisi Zeynep Sakar konuşmacı olarak katıldı.

Kadına yönelik şiddetin bütün dünyada arttığına değinen avukat Gülbahar:

“Kadına yönelik şiddetin ana nedenlerinden biri kadınların ekonomik hayatta olmamasıdır. Türkiye'de kadınlar genel olarak gelire bile sahip değiller. Bu durum onları eşlerine bağımlı kılıyor. Kadınlar çocukluklarında babalarına, evlendiklerinde kocalarına, yaşlandıklarında da çocuklarına hizmet ve itaat etmek üzerine kurulu sosyo-ekonomik sistemde eziliyorlar” diye konuştu.

Gökdemir: “Şiddet her yerde”
Türkiye’den Almanya ya gelen göçmen kadınlarında şiddetten kurtulamadığını belirten Gökdemir,

“Almanya ya gelen kadınlarımızın büyük çoğunluğu ekonomik nedenlerden geldi. Ellerinde bir meslekleri olmadıklarından ve dil sorunu yaşadıkları için bu topluma entegre olamadılar. Ama bunu biz kadınlar olarak örgütlenip birbirimize destek olursak bunu aşabiliriz. Kadına şiddet evde,iş yerinde, sokakta karşımıza çıkıyor. Benim yaşadığım Hessen eyaletinde gözlerimin önünde Türk bir koca, sokak ortasında eşini silahla öldürdü. Sebebi nedir diye baktığımızda, kadın şiddet gördüğü için boşanmak istiyor. Kocası, cinnet geçirip karısını öldürüyor. Gördüğünüz gibi kadına yönelik şiddet her yerde” dedi.

Şiddet her geçen gün artıyor
Birleşmiş Milletler (BM) 2011 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizlikleri Göstergesi Raporu’nda Türkiye 118 ülke içinde 94. sırada yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre ise, son 12 ayda fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 39. Bunlardan yüzde 23’ü gördükleri şiddet sonucu yaralanmış ya da cinayete kurban gitmiş.

TÜİK’in bir başka verisine göre ise, şiddete maruz kalan kadınların yüzde 22’si bunu çevrelerinden gizliyor. Kadınların sadece yüzde 10’nu bu durumu resmi makamlara bildiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!