Güncelleme Tarihi:
Bakan Leyen'in bu yıl içinde kotanın ne kadar olacağı ve nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili öneride bulunacağı belirtildi. Spiegel dergisi, bakanın kota uygulamasını sadece kadınlar için düşünmediğini ve yüzde 30 olarak düşünülen kotanın, gerektiğinde erkekler için de uygulanacak şekilde olacağını yazdı. Kota uygulaması, yönetim kurulların yanısıra, denetleme kurulları için de geçerli olacak. Ancak Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) ise kota uygulamasını reddetti.
ANLAŞMA BAŞARISIZ OLDU
Kadınlara kota uygulaması konusunda ısrarlı olan Bakan Leyen, bunun yaptırımlara bağlanmasını da istiyor. Bakan von der Leyen, yaptırımlar olmadan kota uygulamasının bir anlamının kalmayacağını belirtti. CDU'lu politikacı, kadın kotasına uymayan bir denetleme kurulu üyelerinin, yaptıkları toplantılar için aldıkları ödemelerin kesilmesi veya kurulun geçersiz kılınması gibi yaptırımların düşünülebileceğini ifade etti. Bakan Leyen, "Böyle yaptırımlar, kurul üyelerinin canını yakar ancak şirkete zarar vermez" dedi. Şirketlerin üst yönetimlerinde kadınlara kota uygulaması için zamanın geldiğini belirten bakan, 10 yıldan bu yana ekonomi dünyasıyla gönüllülük bağlamında kadın yöneticilerin sayısının artırılmasına yönelik bir anlaşma olduğunu hatırlattı. Ancak Bakan Leyen, "Bu anlaşma başarısız oldu. Kadınlar için pek bir şey değişmedi" dedi.
GÖNÜLLÜ OLMAZSA ZORLA OLUR
Saarland Eyaleti Başbakanı Peter Müller'in yerine bu göreve gelmesi beklenen Annegret Kramp-Karrenbauer de, bakan Leyen'in önerisine destek verdi. Şu anda eyaletin sosyal işler Bakanı olarak görev yapan CDU'lu politikacı, "Eğer gönüllü olarak birk şeyler değişmiyorsa, o zaman borsada olan şirketlerin yönetim kadrolarına kota için zorunluluk getirebiliriz" dedi. Öke yandan Aile Bakanı Kristina Schröder de, geçtiğimiz günlerde bir ekonomi gazetesine yazdığı bir makalede kademeli olarak kota uygulamasına geçilebileceğini ifade etmişti. Ancak bunun bakan Leyen'in zorunluluk esası yerine taahhütname ile olabileceğini belirten Kristina Schröder, belli bir büyüklükten sonraki işletmelerin iki yıl içinde kadın kotasını uygulayacak şekilde sorumlu tutulabileceklerini belirtmişti.
YETENEK CİNSİYETTEN DAHA ÖNEMLİ
Ancak politikacıların kadın kotası talebine ise ekonomi dünyası şiddetle karşı çıkıyor. DIHK Başkanı Hans Heinrich Driftmann, "Şirketler, şu anda olduğu gibi, yönetim kadrolarını, cinsiyetten bağımsız olarak, yeteneğe göre belirleyebilmeliler" dedi. Hans Heinrich Driftmann, kadın kotası uygulamasının tamamen yanlış bir öneri olduğunu belirtirken, kota uygulamasının istenildiği gibi kadın yönetici oranının artışı anlamına gelmeyebileceğini söyledi. Alman ekonomi dünyasında yapılan araştırmaya göre, şirketlerin yönetici pozisyonları genelde erkeklerden oluşuyor. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü'(nün (DIW) yaptığı araştırmaya göre 100 büyük Alman şirketinin yüzde 90'ının yönetim kurulanda bir tane bile kadın bulunmuyor.