Güncelleme Tarihi:
Kuzey Londra’nın Newington Green bölgesindeki Spot Raiders salonunda düzenlenen toplantıyı, Prof. Belma Ötuş Baskett yönetti. Sosyolog-yazar Semra Eren Nijhar ile eğitimci Ertanç Hidayettin ise konuşmacı olarak katıldı. Dinleyiciler ise soru ve yorumlarıyla toplantıya katıldı.
SORUNLAR ENTEGRASYONLA AŞILIR
Sosyolog Eren-Nijhar, ‘Londra’da Çok Kültürlülük- Yaşamdan Portreler’ adlı kitabını imzaladığı söyleşide, Avrupa’da yaşayan Türklerin buraya geliş tarihleri, nedenleri, bulundukları ülkelerdeki sosyo-ekonomik ve kültürel konumları, göçü içeren ulus- devlet, ırkçılık, etnisite, milliyetçilik ve kimlik gibi temel kavramlar çerçevesinde karşılaştıkları sorunları ele aldığı çalışmalarını anlattı. Nijhar, bütün bu sorunların aşılabilmesinin sağlıklı entegrasyon ile mümkün olduğunu söyledi.
IRKÇILIK KÖRÜKLENDİ
İngiltere’deki tarihi referandumun hemen sonrasına denk gelen toplantıda ‘İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı’ da tartışıldı. Kararın, Türkiye’den çalışmaya İngiltere’ye gelenler için uygulanan ‘Ankara Anlaşması’na ve ülke ekonomisine etki edebileceği, referandum öncesi yürütülen kampanyaların sadece göçmenler üzerinden yapılması suretiyle de ırkçılığın körüklendiğine değinildi. Londra’da çok kültürlü toplumda yaşamanın, kişilere, farklı kültürlere hoşgörüyle yaklaşmayı öğrettiği belirtildi.
BİZLERE CİDDİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Toplantı sonunda katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür eden İngiltere Kadın Platformu kurucu ve yöneticisi Nilgün Yıldırım, Londra Türk toplumunun bilgilendirilmesi ve özellikle topluma entegrasyon sürecinde destek verilmesi için sivil toplum kurumlarına ciddi görevler düştüğünü söyledi.