Güncelleme Tarihi:
TÜRK-Alman Dostluk Derneği, Robert Bosch Vakfı, İslam Kültür ve Sanat Dostları Birliği ile Güney Avrupa Birliği adlı kuruluşların ortaklaşa düzenledikleri “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” adlı etkinlikler çerçevesinde “İstanbul’dan Münih’e” adlı bir konferans düzenlendi.
Münih Üniversitesi Sanat Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Burcu Doğramacı, Nazi döneminde Almanya’dan Türkiye’ye sığınan Yahudi kökenli sanatçıların eserlerini anlattı. Sanat tarihiçisi Prof. Burcu Doğramacı, Nazi döneminde Türkiye’nin kucak açtığı Yahudi bilim adam ve sanatçılarının Ankara başta olmak üzere değişik üniversitelerde hem mesleklerini devam ettirdiklerini hem de modernleşme sürecindeki Atatürk Türkiyesi’ne eserleriyle katkıda bulunduluklarını vurguladı.
İlgi yoğun oldu
Münih Üniversitesi anfisinde sunulan konferansa çok sayıda bilim ve sanat adamı yanında öğrenciler de ilgi gösterdi. Yaklaşık bir saat süren konferansta, Rudolf Belling, Robert Vorhoelzer, Gustav Oelsner, Heinrich Krippel ve Clemens Holzmeister gibi ünlü heykeltraş, mimar ve mühendislerin Türkiye’deki ünlü eserleri anlatıldı ve slayt gösterisiyle tanıtıldı. Ünlü mimar Clemens Holzmeister’in Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi binası dahil 673 proje gerçekleştirdiğini vurgulayan Prof. Burcu Doğramacı, İstanbul Mimarlık Fakültesi’ni de Holzmeister’in kurduğunu belirtti.
Prof. Doğramacı, Türkiye’deki Atatürk heykellerinin en büyük çoğunluğunu ise heykeltraş Heinrich Krippel’in yaptığını söyledi.