Kaçak yolculuğun cezası yüzde 50 arttı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak yolculuğun cezası yüzde 50 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2015 11:16

Almanya'da toplu taşıma araçlarına kaçak binen yolcular bu yılın başından itibaren 40 Euro yerine 60 Euro para cezası ödeyecek. Böylelikle devlet kaçak yolculardan dolayı ettiği 250 milyon Euro’luk zararı telafi etmek istiyor.

Haberin Devamı

İlgili kararı Federal Eyaletler Meclisi geçtiğimiz kasım ayında aldı. Meclis on iki yıldır 40 Euro olarak kesilen para cezasını kaçak yolcular üzerinde caydırıcı bir etki oluşturacağı düşüncesiyle 60 Euro’ya çıkardığını duyurdu.

Almanya genelinde toplu taşıma araçlarına biletsiz 350 milyon yolcu, yılda 250 milyon Euro zarara yol açıyor. Alman Ulaştırma İşletmeleri Birliği (VDV) kaçak yolculara kesilecek para cezasının yüzde 50 oranında artırılmasını “Kaçak yolcular için önemli bir uyarı, dürüst yolcular için ise iyi bir sinyal” olarak değerlendirdi. Birlik Başkanı JürgenFenskebu bağlamda bilet kontrolörlerine bir çağrıda bulunarak toplu taşıma araçlarında kaçak yolculuk yapmayı alışkanlık haline getirmiş kişiler ile otomat bozuk olduğu için bilet alamayan veya yetersiz bilgi gerekçesiyle elindeki bileti geçersiz sayılan yolcular arasındaki ince çizginin korunması gerektiğini dile getirdi.

VDV, biletli yolculuk yapmaya özen gösterenlere potansiyel suçlu muamelesi yapılmamasını istedi. Almanya genelinde toplu taşıma araçlarını kullananların yaklaşık yüzde 3,5’inin araçlara kaçak bindiği bilgisini veren Fenske, araçlara kaçak binilmesini engellemek için yapılan kontrollere yılda 100 milyon Euro’nun üzerinde para harcandığını söyledi.Kaçak yolculara kesilecek cezayla ilgili karar, Federal Ulaştırma Bakanlığı’nın yapması gereken bazı değişikliklerden sonra ilkbahar mevsiminden itibaren yürürlüğe girecek.

BERLİN’DE TOPLU TAŞIMAYA ZAM YAPILDI

Berlin-Brandenburg Ulaşım Birliği (VBB) yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere toplu taşıma araçlarına zam yaptı. Yeni zamlara artan personel ve enerji giderleri gerekçe gösterildi. Yeni zamlar uyarınca Berlin’de tek istikamet için geçerli olan bir biletin fiyatı 2 Euro 60 Cent’ten 2 Euro 70 Cent’e çıkarıldı. Aylık pasoya da 1 Euro 50 Cent zam yapıldı. Böylece pasonun fiyatı 78 Euro’dan 79, 50 Euro’ya yükselmiş oldu. Yıllık paso kullananlar ise yeni pasolarını 17 Euro zamlı olarak satın alacaklar.

Eski fiyata alınan tüm biletler 14 Ocak’a kadar geçerli sayılacak. Biletlerini veya pasolarını söz konusu tarihe kadar kullanamayanlar ise 31 Mayıs tarihine kadar Berlin Şehir Taşıtları İşletmesi BVG’ninZoo, Alexanderplatz veya Holzmarktstrasse’de bulunan müşteri hizmet bürolarına giderek eskilerini yenileri ile değiştirme hakkına sahip. Berlin’de toplu taşıma araçlarına geçen yılın ağustos ayında yüzde 2,8 oranında zam yapılmıştı.

Berlin’de toplu taşıma biletlerine zam yapılırken içme suyu ucuzladı. Yeni yıldan itibaren su ücretleri kişi kaşına yılda ortalama 22 Euro azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!