Jitem davasında mahkemeden kimlik talebi

Güncelleme Tarihi:

Jitem davasında mahkemeden kimlik talebi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 11:45

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, İçişleri Bakanlığından, kimlikleri değiştirilen aralarında terör örgütü itirafçılarının da bulunduğu “JİTEM” davasının 4 sanığının yeni kimlik bilgilerinin “çok ivedi” olarak mahkemeye bildirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da hakkında birleştirilme kararı verilen 11 sanıklı “JİTEM” davası ile aralarında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Aziz Turan'ın (Abdulkadir Aygan) da bulunduğu 5 sanıklı davanın duruşmasına 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Mahkeme heyeti, “iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu” gerekçesiyle birleştirilme kararı verildiği bildirdi.

“YÜKLÜ HARCAMALAR YAPILDI”

Mahkeme, birleştirilen dosyada yer alan İçişleri Bakanlığının 27 Şubat 2007 tarih 1300/41877 sayılı yazısında sanıklardan Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Fethi Çetin ve Kemal Emlük'ün nüfus kayıtlarının kapalı olduğu, kimliklerinin değiştirildiği ve haklarında koruma tedbiri uygulandığının belirtildiğini bildirdi.

“Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz” hükmünün kanunda düzenlendiğini hatırlatan mahkeme, İçişleri Bakanlığının söz konusu yazısına duruşma zaptında yer verdi.

Mahkemenin duruşma zaptında şu ifadeler yer aldı:
“İçişleri Bakanlığının cevabi yazısında; 'haklarında koruma tedbiri uygulanmış bulunan bu şahıslar ve aileleri için gerektiğinde anılan kanun hükümleri doğrultusunda yüklü harcamalar yapıldığı, şahısların bu şekilde deşifre edilmesi, kanun kapsamında devletçe uygulanan tedbirleri de deşifre ettiği, yeni yaşama ve kimliklerine adapte olmuş bu şahıslar hakkında yeniden korunma tedbirleri alınmasına neden olduğu, şahıslar ve aileleri için yeniden kimlik değişikliği, iş değişikliği ve gerekirse fizyolojik görünüm değişikliği yapılması cihetine gidildiği, bunun da sosyal yaşama adapte olmakta zaten zorlanmış olan bu şahısların tekrar yeni bir hayata başlama zorunluluğunu ortaya çıkartmak suretiyle bu şahısların psikolojik olarak büyük sorunlar yaşamalarına neden olduğu daha da önemlisi devletçe yapılan harcamaların çok büyük meblağlarda arttığı ve devlete olan güvenin azalmasına neden olduğu' gerekçesiyle çete kurup adam öldürdüğü iddia edilen kişilerin kimlik bilgilerinin mahkemeye sunulmadığı, esasen yazı içeriğinde dahi kimliklerin mahkemeye bildirilmesi halinde ortaya çıkacak sorunların telafisinin mümkün olduğunun yazı cevabından anlaşıldığı, ancak anlaşılmayacak bir şekilde devletçe yapılan harcamaların çok büyük meblağlarda arttığı gerekçesiyle suç işlediği iddia edilen kişiler Anayasa ve kanun hükümleri göz ardı edilerek mahkemeye bildirilmemiştir.”

YENİ KİMLİK BİLGİLERİNİ “ÇOK İVEDİ” İSTEDİ

Duruşma zaptında, TCK'nın 283. maddesinde yer alan “Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma ve hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu suçun kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır” hükmüne yer veren mahkeme, kimlikleri değiştirilen sanıklardan Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Fethi Çetin ve Kemal Emlük'ün yeni kimlik bilgilerinin açık bir şekilde “çok ivedi” olarak mahkemeye bildirilmesini istedi.

Mahkeme ayrıca, sanıklar Hacı Hasan (İbrahim Babat), Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Hayrettin Toka, Aziz Turan (Abdulkadir Aygan), Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Fethi Çetin, Faysal Şanlı, Kemal Emlük, Recep Erkal (Tiril), Mahmut Yıldırım ve Muhsin Gül'ün ifadeleri alınmak üzere mahkemede hazır edilmelerine karar verdi.

AYGAN'IN İADESİ İSTENDİ

Mahkeme, yurt dışında yaşayan ve kimliği Aziz Turan olarak değiştirilen terör örgütü PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın bulunduğu ülkeden Türkiye'ye iadesi için “iade talepnamesi” düzenlenmesini de istedi.

Heyet ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığına yazı yazılarak, “iddianamede isim geçen ve dosya safahatı sırasında soruşturmaların askeri savcılık tarafından yürütüldüğü anlaşılan Hikmet Köksal, Ahmet Cem Ersever, Arif Doğan ve Şaban Bayram hakkında ne gibi bir işlem yapıldığının sorulmasını” kararlaştırdı.

İSTENEN CEZALAR

Görevsizlik kararıyla 3. Ağır Ceza Mahkemesinden Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek birleştirilen ve aralarında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da aralarında bulunduğu toplam 16 sanık hakkında “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve “birden fazla kişiyi öldürmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15'er yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!