Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Stuttgart Eyalet Mahkemesi A.A. adlı bir JetPA mağdurunun doğrudan Jet-PA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fadıl Akgündüz hakkında açtığı "Nitelikli dolandırıcılık" davasında Akgündüz'ü suçlu buldu. Yargıç Dr. Stefan Motzer, Jet-PA'nın Avrupa'daki vatandaşları dolandırmak üzere Lichtenstein'da da paravan bir şirket kurarak para topladığını, açıkça görülen bu nitelikli dolandırıcılık eylemi nedeniyle de şirket yöneticisinin şahsi mal varlığıyla sorumlu olduğuna karar verdi. Yargıç, böylece Fadıl Akgündüz'ün A.A adlı davacıdan alınan 35 bin markı yüzde beş faiziyle geri ödemesi gerektiğine hükmetti. Bu kararla Almanya'da bir mahkeme, ilk kez bir islami holding yöneticisinin zararı şahsi mal varlığıyla karşılamasını hükme bağladı. Mağdur A.A, Stuttgart Mahkemesi'nin kararını Türkiye'de tanıttıktan sonra Akgündüz'den 17 bin 900 Euro'yu talep edecek. Akgündüz'ün parayı ödememesi halinde Türkiye'de icra ile tahsilat yolu açılacak ve Akgündüz'ün şahsi mallarına ihtiyati tedbir kararı çıkarılabilecek.
Örnek karar
Davayı açan Witten Barosu'na bağlı avukat Ümit Akça, kararın bir örnek teşkil ettiğini belirterek, "Böylece binlerce mağdurun paralarını alabilmeleri için bir umut doğmuştur" dedi. Jet-PA'nın Türkiye'de ticari faaliyetlerini sürdürdüğünü ve Fadıl Akgündüz'ün de Türkiye'de halen ticaretle uğraştığını vurgulayan Akça, "Jet-PA Avrupa'dan da para toplamak için Lichtenstein'da aynı adla başka bir firma kurdu. Ama bu şirket bir tabeladan ibaretti ve hiç bir ticari faaliyeti olmadı. Sadece para topladılar. Bunu yaparken de, mağdurlara sadece Lichtenstein'da kurulan ikinci şirkete ortak edildiklerini söylemediler. Vatandaşlar kendilerinin Türkiye'deki faaliyet halinde olan asıl şirkete ortak olduklarını sandılar. Burada art niyet açıkça ortada. Yargıç da çok sayıda tanık ifadesine dayanarak bu vatandaşlarımızın resmen dolandırıldığına karar verdi. Böylece Almanya'da ilk kez bir mahkeme bir holding yöneticisini bu dolandırıcılık kastından ötürü şahsi mal varlığıyla sorumlu tuttu. Davanın Türkiye'de tanınmasını sağladıktan sonra halen Türkiye'de bulunan ve adresi de mahkemece sabit olan Akgündüz'den müvekkilimizin parasını alacağız" diye konuştu.
Çok sayıda mağdur var
Baden Württemberg Eyaleti'nde yaşayan A.A. adlı mağdur, Aralık 1999'da Jet-Pa'ya 35 bin mark yatırdı. Paranın yatırılmasından kısa süre sonra da Jet-PA Lichtenstein'daki posta kutusu şirketi olarak tabir edilen paravan kuruluşunu kapatarak topladığı paraları Türkiye'ye aktardı. Bu yolla Avrupa genelinde yaklaşık 30 bin kişi mağdur edilerek milyonlarca mark toplandı.